Gusarska bitka u Omišu

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

omiška gradska luka

Cijena

0 kn -
- 0 kn

Datum početka

kolovoz. 18, 2020.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

kolovoz. 18, 2020.

Vrijeme završetka

h

Gusarska bitka u Omišu

Gusarska bitka u Omišu1

Rekonstrukcija stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana, održava se svake godine na isti datum, 18. kolovoza u gradu Omišu koji je upravo zbog svoje bogate povijesti prepoznat kao “Grad gusara”. Gusarska bitka na atraktivan način oživljava ponosnu povijest grada na Cetini.

Na samoj manifestaciji svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih “Gusara” i “Mlečana”, kao i pripadnika povijesnih postrojbi “Kumpanjija” iz Blata na Korčuli, “Trombunjera” iz Dubrovnika, “Uskoka” s Klisa, “Poljičani” Društva sv. Jure, Priko i Župski Gospari Gusari iz Župe Dubrovačke.

Omiški su gusari u jednom dijelu svoje povijesti vladali Jadranskim morem. Od njihovih je napada strahovala svaka flota. Posebno su ‘voljeli’ mletačke brodove kojima su često stajali na putu prema njihovim trgovačkim odredištima. Svjetskoj dominaciji Venecije Omiš je jedini bio trn u oku. Dokumenti pokazuju da su omiški gusari gradili brodove koji su i dan danas jedinstveni u brodskom graditeljstvu. Na njih su Omišani posebno ponosni.

Mačevi, kubure, teatralni padovi u more i sudar dvaju ogromnih jedrenjaka. Gusarska bitka besplatan je holivudski blockbuster koji se odigrava ravno pred vašim očima. Ljetni spektakl za sve generacije koji svakako morate posjetiti!

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

TZ Omiš
Fošal 1a, 21310 Omiš
+385 (0)21 861 350
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN