Martinje Kutjevo 2022

Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Kutjevo

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

studeni. 11, 2022.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

listopad. 11, 2022.

Vrijeme završetka

h

Martinje Kutjevo 2022

Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil
martinje 2022.

Jeste li znali da je sveti Martin prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan? Svetac je kojeg 11. studenoga slave i Kutjevčani u svom malom mjestu tako što krste mošt.

martinje kutjevo 2022 01

Martinje Kutjevo 2022

Dugotrajnim iskustvima vinogradara i vinara došlo se do zaključka da vrenje najčešće završava u studenome te se svečanost prijelaza mošta u vino obilježava šaljivom ceremonijom. Ono što Martinje čini atraktivnim aktivnosti su koje Kutjevo nudi posjetiteljima i mještanima. Planinari iz Hrvatske i drugih zemalja radoznalo sudjeluju u svečanostima Martinja, ali prvo prolaze planinarskim stazama Krndije i Papuka, uživajući u ljepotama našeg zavičaja.

martinje kutjevo 2022 02

Postoje razne inačice slavlja i ceremonijalnih pravila, ali sva su vrlo slična. Najupečatljiviji dio svake proslave Martinja onaj je u kojem na pozornicu dolaze vinski kardinal i njegova dva pomoćnika – vinska biskupa. Ceremonija počine s nekom veselom pjesmom, najčešće posvećenom svetom Martinu (Došel je, došel, sveti Martin, vino bu krstil, ja ga bum pil). Nakon toga obraćaju se moštu. Postavljaju mu pitanja i kude ga što buči u bačvama i druži se s vodom. Kum je osoba koja je predstavnik mošta i govori u njegovo ime te se u ovom slučaju ispričava za njegove postupke i nudi obećanje da će se popraviti. Nadovezujući se na pokude, kardinal i biskupi naređuju mu da za misiju mora imati razigravanje drugih srca, ohrabrivanje junaka, tješenje žalosnih i slično, a uz navedeno, mora se kriti od grijeha. Kada kum pristane na zahtjeve, kardinal i biskupi uzimaju malo soli i stavljaju ju u kalež mošta/vina i govore: „Mošte, ja te krstim na vino u ime onoga koji te proizveo i u ime svetog Martina, i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli da od tebe glava nikoga ne boli. Mir budi uvijek s tobom. Da budeš uvijek pun duha i jakosti“. Nakon toga svi pjevaju „martinjske litanije“ i završavaju obred krštenja mošta.

martinje kutjevo 2022 03

Sad kada smo vam otkrili sve čarobne moći vina, vrijeme je da dođete po ono što najviše želite: sreću, utjehu, hrabrost ili nešto drugo. Što god to bilo, garantiramo da ćete barem na jedan dan doživjeti puno smijeha i zajedništva na jednom mjestu.

Martinje Kutjevo 2022

  martinje kutjevo 2022 program   logo tz kutjeva

 

Novine.hr
DiscoverCroatia.net
CentarZabave.com

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN