Park prirode Biokovo

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Biokovo

Cijena

kn -
- kn

Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo je jedan od 11 parkova prirode u Republici Hrvatskoj i obuhvaća istoimeni planinski masiv Biokovo. Parkom prirode proglašen je 1981. godine, s površinom od 195,5 km2. Park se administrativno nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji i obuhvaćaju ga općine Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Najviši vrh parka Sveti Jure s 1762 metra nadmorske visine ujedno je i najviši vrh planine Biokovo te treći najviši vrh u Hrvatskoj. Sa Biokova je moguće vidjeti Italiju udaljenu 250 km.

Biokovo je dobilo ime po snježnoj bjelini. Ime Biokovu dali su stanovnici kontinentalne strane, koji su promatrali najviši vrh Sv. Juru kako je mjesecima bijelim snijegom okovan. Od toga dolazi ime Bijakova (bijelokovan) koje je mnogo više udomaćeno kod lokalnog stanovništva od imena Bikovo.

Biokovo je najviša planina najbliža morskoj obali na Mediteranu a najstarije stijene na Biokovu potječu iz doba gornjeg trijasa od prije 220 mil. godina.

U sastavu Parka nalazi se Botanički vrt Kotišina, koji je utemeljio dr. fra Jure Radić, te zidine velikog Kaštela. Biokovo se ističe izraženim krškim reljefom. Na tom se području nalazi velik broj špilja i jama te ponikava, škrapa i kamenica. Neka od glavnih obilježja Parka prirode Biokovo su jama Amfora (-788 m) te najdublja jama na Biokovu jama Mokre noge (-842 m) i mnoge endemične biljne i životinjske vrste te značajna paleontološka nalazišta.

U Parku je zabilježeno 7 vrsta vodozemaca i 21 vrsta gmazova, tu obitava i pjegava crvenkrpica, jedna od najljepših europskih zmija. Uz prekrasne krajobraze i vidikovce, u parku se nalaze i posebni geomorfološki rezervati i posebni rezervati šumske vegetacije bukve i jele te autohtone šume crnog dalmatinskog bora. Prelijevanjem hladnog zraka sa Biokova nastaje poznati vjetar Bura.

Na Biokovu se nalazi preko 87 crkava i kapelica, a crkva Sv. Jure, koja se nalazi na istoimenom najvišem vrhu, ujedno je i crkva na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

Istražite i sami Biokovo, planinu koja izranja iz mora pružajući sa svojih vrhova i vidikovaca nezaboravne panoramske poglede na Makarsku rivijeru i Zabiokovlje. Uživajte u svim njegovim čarima i osobitostima.

Stadoh na povišeno mjesto i doživjeh milinu radosti.
Dr. fra Jure Radić

PONUDITELJ

Park prirode Biokovo
Javna ustanova "Park prirode Biokovo"
+385(0)21 616 924
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN