Nacionalni park Brijuni

Kategorija ponude

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Brijuni

Cijena

kn -
- kn

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni su otočje koji kilometar udaljeno od zapade obale Istre, nasuprot mjesta Fažana. Brijune čini 14 otoka i otočića, dva veća Veliki Brijun i Mali Brijun, te 12 manjih Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Park obuhvaća otoke i brijunski akvatorij, ukupna površina mu je 33,9 kvadratnih kilometara s tim da 80% površine otpada na akvatorij.

Zbog svoje iznimne vrijednosti, otočje je zajedno s okolnim morem i podmorjem proglašeno nacionalnim parkom 27. listopada 1983. godine.
Pet tisuća godina suživota ljudi, flore i faune, oblikovali su Brijune u područje iznimne vrijednosti, koju su prepoznali brojni slavni i manje slavni posjetitelji iz cijelog svijeta.
Bogato arheološko nalazište svjedoči naseljenosti Brijuna. U bizantskom kastrumu, smještenom u uvali Madona na površini nešto većoj od 1 ha, proživite sva razdoblja, od Rimskog Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja do Mletačke republike.


Ovdje ćete zaista osjetiti pravi ugođaj netaknute prirode.
Mediteranska klima, s mnogo sunca i topline te dosta vlage u zraku, omogućila je bujnu vegetaciju autohtnonih biljaka kao što su crnika, planika, mirta, maslina a nadopunjuju ju razne vrste borova, sekvoja, eukaliptusa i jela koje nisu karakteristične za Brijunsko otočje. Jedna od najpoznatijih maslina u Hrvatskoj je „Stara maslina“ ona u nacionionalnom parku Brijuni, čija starost je istražena i iznosi oko 1600 godina.
Zoološki vrt, safari park te etno park nastanjuju, kako autohtone (Istarsko govedo, Istarska ovca, magarac, brojne vrste ptica, zečevi…) tako i životinje iz cijelog svijeta (zebre, jelen lopatar, ljame, anilope, slon…) koje su se potpuno aklimatizirale. Neće vam biti čudno vidjeti životinje kako bezbrižno pasu travu kao da nikad nisu vidjele čovjeka.

Brijuni obiluju ostacima dinosaura koji su ondje živjeli prije otprilike 160 milijuna godina. Više od 200 otisaka zadivljujućih gmazova moguće je vidjeti na četiri lokaliteta na Velikom Brijunu.
Razgledati brijunski zeleni krajobraz iz kojeg proviruju poneki kaštel, vidikovac, kamenolom ili tvrđava možete i turističkim vlakićem. Opustiti se možete u kristalno čistom moru ili pikniku u sjeni stabala.
Tko voli, može krenuti u istraživanje podmorja, gdje nije rijetkost vidjeti periske, rakove, spužve, pa čak i kornjače i dupine.

Brijuni su omiljena turistička destinacija, jedna od onih koja svoje posjetitelje sigurno neće ostaviti ravnodušnima, pojam luksuza i glamura, s razlogom nazvani „Raj na zemlji“.

PONUDITELJ

Nacionalni park Brijuni
Nacionalni park Brijuni
NETAKNUTA LJEPOTA PREKRASNIH OTOKA JADRANA
052 525 888
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN