Sljemenske utrke Snježna kraljica

Na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik se krune i proglašavaju snježnom kraljicom i kraljem, a dobru atmosferu u kojoj se utrke održavaju morate doživjeti.

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Sljeme

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

prosinac. 6, 2023.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

prosinac. 6, 2023.

Vrijeme završetka

h

Sljemenske utrke Snježna kraljica

Na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik se krune i proglašavaju snježnom kraljicom i kraljem, a dobru atmosferu u kojoj se utrke održavaju morate doživjeti.
Sljemenske utrke snježne kraljice1

Snježna kraljica je ženska i muška slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa. Utrka se održava na zagrebačkom Sljemenu od 2005. godine, a nazvana je u čast uspješne hrvatske skijašice Janice Kostelić čiji su vrhunski sportski rezultati zaslužni što se ova utrka organizira upravo u Zagrebu.

 

Sljemenske utrke „Snježna kraljica“ održavaju se prvi vikend u siječnju. Kao i proteklih godina sljemenske utrke su dan za danom, prvi dan se vozi ženska utrka, a drugi dan muška utrka. Utrka Snježna kraljica postala je dio tradicije i zagrebačke turističke ponude. Svake godine okuplja velik broj ljubitelja skijanja iz različitih dijelova svijeta.

 

Zanimljivosti o Snježnoj kraljici

  • Skija se na Crvenom spustu. Start je na 985, a cilj na 785 metara.
  • Nagradni fond koji se dodjeljuje na Snježnoj kraljici najveći je u ženskim utrkama Svjetskog kupa.
  • Na prvim izdanjima prisustvovalo je 15 do 20 tisuća gledatelja što ju je čini najposjećenijom ženskom utrkom u Svjetskom kupu.
  • Jedina je utrka koja se održava u neposrednoj blizini nekog milijunskog grada.
  • Sam trofej koji se dodjeljuje pobjednici je ručno izrađena kristalna kruna kojom se pobjednica kruni i na koju se ugravira njeno ime, a dobiva i plašt te sjeda na prijestolje poput prave kraljice.
  • 5. siječnja 2006., na svoj 24. rođendan, Janica Kostelić je ovdje odvozila možda i njenu najbolju utrku života kojom je ušla u legendu svjetskog skijanja. Sa 7. mjesta iz prve vožnje bez štapa i rukavice doskijala je do 3. mjesta u drugoj pretekavši usput i aktualnu olimpijsku pobjednicu u slalomu Anju Pärson što je pothvat bez premca u povijesti svjetskog skijanja.
  • Na Sljemenu je Ana Jelušić osvajanjem 2. mjesta 2007. godine postala prva Hrvatica poslije Janice Kostelić koja je osvojila neku medalju u Svjetskom kupu.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Hrvatski skijaški savez
Trg Krešimira Ćosića 11, 10000 Zagreb, HRVATSKA
+385 1 3093 009
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN