Povijesna izletnička ruta ponovno u ponudi Nacionalnog parka „Krka“

Destinacija ponude

Lokacija ponude

NP Krka

Cijena

kn -
- kn

Povijesna izletnička ruta ponovno u ponudi Nacionalnog parka „Krka“

Nakon više od od sto godina ponovno voze izletnički brodovi s Roškog slapa nizvodno. Priroda je ostala nepromijenjena, a brodovi su postali ekološki.

Dva nova katamarana na električni pogon zaplovila su s Roškog slapa prema Visovcu, vozeći izletnike u posjet otoku koji je stoljetno odredište hodočasnika iz cijelog svijeta. Novost je to u ponudi Nacionalnog parka „Krka“, jer po prvi put izletnički brodovi kreću s Roškog slapa nizvodno. Ali nije novost u turističkoj povijesti na rijeci Krki. Prvi izletnički brod koji je prevozio posjetitelje od Roškog slapa do Visovca i Skradinskog buka porinut je još davne 1912. godine. Izlet traje dva sata i uključuje obilazak otoka Visovca, crkve i samostana s bogatom muzejskom zbirkom, u pratnji vodiča, od pola sata. Putem posjetitelji mogu uživati u jednom od najljepših prizora u Parku, kanjonu Među gredama, koji se ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke.

Posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ do sada su na raspolaganju imali tri izleta brodom. Od toga dva polaze sa Skradinskog buka i to do otoka Visovca i do Visovca i Roškog slapa. Izlet uzvodno, do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj kreće s Roškog slapa. Sada je u izletničku ponudu uvrštena još jedna ruta, i to ona povijesna. S Roškog slapa brodovi opet voze nizvodno, kanjonom Među gredama do otoka Visovca. Prvi je to put od proglašenja Nacionalnog parka „Krka“, čime je ponovno uspostavljena linija pokrenuta još davne 1912., kada počinje razvoj suvremenog turizma na Roškom slapu.

Ali to nije jedina atrakcija. Naime, izletnici će se voziti novim katamaranima na električni pogon. Projekt nabave elektrobrodova dio je šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. Svaki od brodova ukupnog je kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade, a na palubi osiguran je i prostor za smještaj dviju osoba u invalidskim kolicima. Elektrobrodovi Visovac i Miljevci ne samo da su prvi takve vrste koji će zaploviti rijekom Krkom i Visovačkim jezerom, već su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u hrvatskom brodogradilištu.

U tišini novih katamarana posjetitelji će moći uživati u plovidbi kanjonom Među gredama. Dug svega 500 a širok od 50 do 100 m, usječen u okomitim, surim stijenama visokim oko 150 m, taj se kanjon ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke. Putnike čuva sv. Nikola, zaštitnik pomoraca, kojemu je posvećena zavjetna kapelica na lijevoj obali kanjona. Nešto niže na istoj obali Krke, na sredini kanjona, u živoj stijeni nalazi se manji rasjed u kojem se, čudnom igrom prirode, svako glasanje pretvara u trostruku jeku, što kapetani Nacionalnog parka „Krka“ često napomenu pa posjetitelji mogu i sami isprobati.

PONUDITELJ

Povijesna izletnička ruta ponovno u ponudi Nacionalnog parka „Krka“
Javna ustanova „Nacionalni park Krka“
+385 (22) 201 777
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN