Dan grada Zlatara obilježava se 27. travnja.

 

Zlatar je gradić u “srcu” Hrvatskog zagorja, smješten u prostranoj dolini kroz koju teku dva potoka – na istočnoj strani Zlatarščica, a na zapadnoj Reka, koji se dva kilometra južno od Zlatara spajaju i utječu u rijeku Krapinu. Sa sjeverne strane proteže se planina Ivanščica visoka 1061 metar. Ivanščica utječe i na klimu, tako da su zime blage, ljeta umjerena, a jeseni toplije od proljeća. Na jugu, tridesetak kilometara dalje, druga je planina –  Medvednica, visoka 1035 metara.

Najstariji pisani podatak o povijesti Zlatara potječe iz 1433. godine. U tom spisu navodi se ime “ZLATHARIA” vezano uz prodaju zemljišta na tom području koje je bilo posjed knezova i grofova Keglević.

Pravi razvitak mjesta počinje u drugoj polovini 17. stoljeća. Tu je, doduše, već od 1451. stajala područna kapela oštrčke župe posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Kapela je stajala na mjestu današnje zlatarske crkve. Brži razvitak mjesta počinje 1659. kada je 25. lipnja kralj Leopold I. na molbu grofa Petra Keglevića dopustio pravo održavanja sajma utorkom u Zlataru – koji se zadržao do današnjeg dana.

U višednevnom programu obilježavanja, koji objedinjava Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, pored protokolarnih događanja nalaze se kulturni, zabavni i sportski sadržaji u čijoj realizaciji sudjeluju gradske ustanove i udruge. Uz Dan Grada obilježava se i Dan dječjeg vrtića „Uzdanica“ te Dan Srednje škole Zlatar pa se tim povodom cijelog dana organizira prigodni program. Središnja svečanost je sjednica gradskog vijeća grada Zlatara koja se održava u Gradskoj vijećnici.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA