Dan grada Ozalja obilježava se 30. travnja.

 

Ozalj je grad u Karlovačkoj županiji smješten na klisuri iznad rijeke Kupe. Grad Zrinski i Frankopana, Slave Raškaj, grad iz čije je hidroelektrane potekla druga u Hrvatskoj, treća u svijetu javna električna rasvjeta bez semafora, grad u kojem je ptičiji pjev naglašeniji od zvuka automobila…

Grad Ozalj se prvi puta spominje 1244. godine, a od kraja 14. stoljeća je u vlasništvu Frankopana iz čijih je ruku rodbinskim vezama prešao u obitelj Zrinski u čijem je vlasništvu bio sve do 1671. g. Ta godina – Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski bili su nositelji pokreta hrvatskog i ugarskog plemstva protiv apsolutističke politike Habsburgovaca i u pokušaju odupiranja Bečkom dvoru, bivaju prevarom pozvani u Beč kod cara Leopolda I. pod lažnom krinkom pomirbe. Dolaskom u Beč bivaju odmah utamničeni, a u Bečkom Novom Mjestu i ubijeni – značila je kraj obitelj Zrinski i Frankopan. Nakon što je stoljećima njihov grob bio u Bečkom Novom Mjestu 1919. je prebačen u kriptu zagrebačke katedrale – a na njihovim grobovima stoji natpis – „navik živi onaj tko pošteno zgine“. Datum smaknuća Zrinski i Frankopana 30. travnja, slavi se kao dan grada Ozlja.

Proslava dana grada obilježava se nizom svečanosti. Već u ranim jutarnjim satima gradskim ulicama kreće svečani mimohod. Potom se u Župnoj crkvi Svetog Vida služi Sveta misa, a nakon Mise je polaganje vijenaca na spomen ploču na Starom gradu. Središnja svečanost je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se uručuju javna priznaznja i nagrade zaslužnim građanima nakon čega slijedi svečani domjenak u Starom gradu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA