Dan grada Križevaca obilježava se 24. travnja.

 

Križevci su jedan od najstarijih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj, drugi po veličini grad u Koprivničko-križevačkoj županiji, prostire se na površini od 263,72 km2, a područje jedinice lokalne samouprave nastanjuje 22.122 stanovnika, od čega u naselju Križevci živi 11.231 stanovnika, dok u preostalih 60 naselja stanuje 10.891 stanovnika. Grad je smješten u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, od glavnog grada Zagreba udaljen je 57 km, a nalazi se u blizini ostalih regionalnih središta Koprivnice (31 km), Bjelovara (33 km) i Varaždina (48 km).

Grad se nalazi na glavnom cestovnom i željezničkom prometnom pravcu između Zagreba i Mađarske, a pri kraju je izgradnja brze ceste od Zagreba do Križevaca koja će grad učiniti još bližim i dostupnijim te svega 30-ak minuta udaljenim od Zagreba.

Križevci svoj Dan grada slavi se 24. travnja, a vezan je uz spomen proglašenja slobodnoga kraljevskoga grada Križevaca 24. travnja 1252. godine. Toga dana je ban Stjepan proglasio Gornji grad novim kraljevskim gradom davši ljudima koji u njemu stanuju iste sloboštine koje su uživali građani Griča i Novog grada Zagreba. Povelju bana Stjepana potvrdio je kralj Bela IV 16. kolovoza 1253. godine.

Obilježavanje Dana grada započinje na glavnom gradskom groblju gdje predstavnici Grada polažu vijence i zapale svijeće, zatim slijedi svečana sveta misa. Središnji događaj je svečana sjednica grada Križevaca i dodjela javnih priznanja zaslužnim građanima. Povodom obilježavanja Dana grada, u gradu se tradicionalno održavaju mnogobrojne kulturno-umjetničke manifestacije. Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke županije “Sv. Marko Križevčanin” tradicionalno na Nemčićevom trgu održavaju Natjecanje u kuhanju fiša.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA