Dan grada Petrinje obilježava se 10. kolovoza, na blagdan Sv. Lovre.

 

Grad Petrinja smješten je na desnoj obali Kupe, na ušću Petrinjčice na površini od 380,94 km2, te je sastavni dio Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o području koje većinom obuhvaća brežuljkaste predjele Zrinske i Hrastovačke gore te dijelove uz rijeke Kupu i Petrinjčicu.

Petrinja je stoljećima važno gospodarsko, prosvjetno i kulturno središte Banovine, a danas i cijele Sisačko-moslavačke županije, prema nekim povjesničarima postojalo je već u zadnjim stoljećima opstanka Rimskog Carstva (3. i 4. st. n.e.), a njezin naziv svoj korijen najvjerojatnije vuče ili od latinizirane grčke riječi petrus (kamen) ili pak po crkvi sv. Petra što se na tim prostorima nalazila još od vremena Sisačke biskupije.

Petrinja svoj Dan grada obilježava 10. kolovoza na blagdan sv. Lovre, zaštitnika svoga grada, kada kreću zanimljiva kulturna, tradicijska, vjerska i zabavna događanja koja se održavaju u stoljetnom gradskom parku – Strossmayerovom šetalištu. Svojom ljepotom, goste privlači predstavljanje narodne baštine petrinjskoga kraja uz domaće rukotvorine, suvenire i bogatu narodnu nošnju petrinjskog kraja. Gradskim parkom nakon misnog slavlja i procesije započinje pjesma uz tambure i ples članova kulturno umjetničkih društava i folklora, te zabavni programi raznolikoga žanra za sve uzraste.

Uz melodiju atraktivnih izvođača u tradicijskim nošnjama pridružuju se mirisi i okusi domaćih proizvoda pozivajući na degustacije i zdravice. Središnje događanje je manifestacija pod nazivom  „Lovrenčeva“ kojeg Petrinjci slave kao Dan Grada.  Tradicija proslave Lovrenčeva seže još u 18. stoljeće kada su je Petrinjci obilježavali u vidu sajma, a danas je to 10-dnevna turistička kulturno-umjetnička manifestacija. „Lovrenčevo“ je u Petrinji najstariji i najsvećaniji događaj koji okupi mnoštvo domačina i gostiju svih generacija, a uz Dan svog nebeskog zaštitnika i Dan grada, slave se i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te Dan oslobođenja Petrinje.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA