Dan grada Gline obilježava se 06. kolovoza.

 

Grad Glina smješten je u Sisačko-moslavačkoj županiji, na desnoj obali istoimene rijeke, na sjecištu putova za Sisak, Karlovac, Pokupsko i Dvor. Prema povijesnim izvorima, naselje Glina se prvi put spominje 1. lipnja 1284. godine.

Pojam Glina koji se veže za prostor sadašnje Gline se prvi put se spominje 1. lipnja 1284. godine u ispravi zagrebačkog Kaptola koji je ujedno i prvi pisani dokument o Glini. Grad Glinu nakon oslobođenja od Turaka, uglavnom u 18. stoljeću, ponovno su izgradile hrvatske banske vlasti i hrvatski naseljenici iz Gorskog Kotara. U Glini je službovao kasniji hrvatski ban Josip Jelačić, a vjeruje se da je u njoj uglazbljena i kasnija hrvatska himna “Lijepa naša domovina”. U Glini, u prostoru nekadašnje mjesne tvrđe, 4. rujna 1737. godine zasjedao je Hrvatski sabor.

Grad Glina svoj Dan grada obilježava 06. kolovoza na obljetnicu oslobođenja od srpskog agresora te reintegracije u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske. Bogatim četverodnevnim programom Grad Glina obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan grada Gline.

Uoči svečanog obilježavanja Dana grada odaje se počast hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Središnja svečanost je tradicionalna svečana sjednica gradskog vijeća grada Gline.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA