Dan grada Varaždinske Toplice obilježava se 10. kolovoza, na blagdan Svetog Lovre.

 

Varaždinske Toplice su grad i istoimeno lječilište u Varaždinskoj županiji, smješten na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, na sedrenim terasama uz južnu padinu Topličke gore i obodu kotline kojom vijuga rječica Bednja. Uzdiže se u slikovitom krajoliku jedinstvene ljepote, a zbog zaklonjenog položaja ima relativno blagu i nadasve zdravu klimu. Područje Grada prostire se na površini od 79,75 km2 i prema zadnjem popisu ima 6.364 stanovnika u 23 naselja i spada u ispod prosječna naselja mjesta u okviru Varaždinske županije.

Zbog tradicije liječenja i izvora ljekovite vode Varaždinske se Toplice ubrajaju među najstarija naselja i lječilišta u Republici Hrvatskoj. Naselje je nastalo na temelju prirodnog dara – izdašnog izvora termalne vode. Prema znastvenim istraživanjima, ovo termalno vrelo je uzlazno-povratna voda, a njegov mehanizam zasniva se na spojenim posudama i hidrostatskom tlaku. Na zračnoj crti oko 5 km, od sjevernih dijelova Kalničkog gorja gdje akumulacija vode počinje poniranjem kišnice.

Povodom obilježavanja Dana grada Varaždinskih toplica za vrijeme „Lovrinčeva“ (dani grada Varaždina ) nudi se mnoštvo kulturnih, glazbenih i zabavnih programa koji se održavaju se na nekoliko gradskih lokacija, a upravo raznolikost sadržaja već prvoga dana Lovrečeva u Varaždinske Toplice privuče mnoštvo posjetitelja.  Dan grada se tradicionalno obilježava i svečanom sjednicom Gradskog vijeća Varaždinske Toplice na kojoj se dijele javna priznanja nagrade zaslužnim građanima i najboljim učenicima koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA