Dan grada Ogulina obilježava se 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa.

 

 

Grad Ogulin smješten je u sjeverozapadnom djelu Hrvatske u Karlovačkoj županiji u podnožju veličanstvene planine Klek, a u njegovom podzemlju nalazi se ponor rijeke Dobre, koji i danas žitelji ovog kraja zovu “Đulin ponor”. Ogulin se nalazi u samom centru Hrvatske, na polovici puta između Zagreba i Rijeke, unutar turističkog područja Plitvičkih jezera (s istoka), šumovitog Gorskog kotara (sa zapada) i sjevernog Jadrana (s juga).

Ogulin je nastao oko utvrde koju je izgradila plemićka obitelj Frankopan krajem 15. stoljeća. Točno vrijeme nastanka ogulinske utvrde nije utvrđeno, no poznata je isprava Bernardina Frankopana koju je izdao u svom gradu Modrušu oko 1500. godine kad je novosagrađenom gradu Ogulinu označio granice između Modruša i Vitunja.

Dana grada Ogulina obilježava se mnogim vjerskim, kulturnim i sportskim manifestacijama i likovnim izložbama. Proslava započinje u ranim jutarnjim satima nastupom Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin mimohodom ulicama grada do Trga hrvatskih rodoljuba. Potom slijedi svečana procesija i Sveta misa u crkvi Sv. Križa. Nakon mise je polaganje vijenaca na Trgu hrvatskih rodoljuba te sjednica gradskog vijeća Ogulina i dodjela javnih priznanja i nagrada zaslužnim građanima. Na kraju, sve završava narodnim veseljem uz popularne ogulinske tamburaše i tradicionalne pjesme i plesove.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA