Dan grada Čabra obilježava se 12. rujna.

 

Čabar je grad u sjevernom dijelu Gorskog kotara, smješten u dolini usred zelene šumske oaze okružen brdima. Ovo je područje bogato prirodnim ljepotama, budući da se u neposrednoj blizini nalazi Nacionalni park Risnjak, kao i izvori dviju rijeka, Čabranke i Kupe.

Povijest grada Čabra datira još u rimsko doba, kada je u sadašnjem mjestu Prezid bio izgrađen rimski zid za obranu protiv Germana. U srednjem vijeku uz Čabar se najviše povezuje ime Petra Zrinskog koji je uz Dvorac, prvi unio gospodarski duh u Čabar u kojem je izgradio tvornicu čavala i vijaka tj. kovačnicu, koji su se preko luke u Bakru dalje razvozili po svijetu.

Grad Čabar svoj Dan obilježava polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Čabru i Malom Lugu. Nakon toga slijedi tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća grada Čabra na kojoj se dodjeljuju godišnja priznanja Grada

Čabar svoj dan uveliča manifestacijom „Priča o jeseni“ na kojoj domaćini prezentiraju svoje domaće proizvode i stare običaje. „Priča o jeseni“ vrlo je uspješna manifestacija u organizaciji Udruge žena Goransko srce. Održava se u interijeru Doma kulture gdje se izlažu plodovi cjelogodišnjeg marljivog rada, ali i kulinarskih sposobnosti vrijednih domaćica. Na manifestaciji se dodjeljuju nagrade za najuređenije mjesto.

Uz toplu dobrodošlicu i ugodan ambijent, degustaciju starih jela i dobre kapljice, te glazbu uživo uz koju nakon okrjepe i zapleše. Udruga žena Goransko srce s pravom može ponosno potvrditi da su marljivim radom članica Udruge, upriličili još jedan svečani ulazak u čabarsku jesen.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA