Dan grada Biograda na moru obilježava se 15. siječnja, na blagdan Svete Stošije.

 

Biograd na Moru je grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, u Zadarskoj županiji, nalazi se 28 km južno od Zadra. Smješten je na malom poluotoku i kopnu.

Zahvaljujući svom položaju na najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana, ovo područje pruža izvrsne mogućnosti za nautički turizam i plovidbu kao malo koji dio Sredozemlja. U neposrednoj blizini nalaze se tri Nacionalna parka: Paklenica, Kornatski arhipelag i Krka, kao i Parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero.

Biograd na moru gradić je duge povijesti, nastao, pretpostavlja se, na ruševinama antičke Blandone, a prvi put se njegovo ime spominje u 10. stoljeću. Prijestolnicom srednjovjekovnih hrvatskih vladara hrvatskih kraljeva i biskupa postaje u 11. stoljeću, zato ne treba čuditi da ga još nazivaju i hrvatskim kraljevskim gradom. Kao župno središte toga vremena, kralj Petar Krešimir tu je 1050. godine osnovao biskupiju, podignuo muški i ženski benediktinski samostan i baziliku Sv. Ivana (koja je jedina  preživjela mletačko rušenje Biograda 1125. godine), te mu 1060. daje kraljevski imunitet.

Osim po svojem kulturnom i povijesnom naslijeđu, Biograd je poznat i po lijepim plažama, slikovitim uvalama i raznim smještajnim pogodnostima. U gradu postoji mnogo restorana s ponudom specijaliteta domaće i međunarodne kuhinje.

Brojna događanja koja će se upriličiti u sklopu blagdana Svete Stošije i proslave Dana grada Biograda, koji se obilježava 15. siječnja, počinju nekoliko dana prije samog obilježavanja. Među prvima kao i proteklih godina su sportski susreti kao što su tradicionalni Malonogometni  turnir “Cup grada Biograda” i biogradski Yacht club koji počinje s “Regatom  Sv. Stošije” na regatnom polju ispred Gradske luke, a u popodnevnim satima slijedi i otvaranje nekoliko izložbi.

Na dan grada i blagdan Svete Stošije Gradska glazba održava budnicu ulicama grada potom slijedi euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Svete Stošije. Svečana sjednica Gradskog vijeća središnji je događaj proslave dana grada na kojoj se uručuju već tradicionalne nagrade Grada Biograda zaslužnim građanima.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.