Dan grada Mursko Središće obilježava se 27. lipnja, na blagdan Svetog Ladislava.

 

Mursko Središće je grad koji se nalazi u Međimurskoj županiji i sastoji se od 5 naselja. Posebnost ovoga grada je to što ima jako povoljan zemljopisni položaj, te ga taj položaj stavlja na vrlo prometno središte. Grad je na samoj granici sa Slovenijom. U ovome gradu živi oko 6 500 stanovnika.

Povjesničari tvrde da je tu još u rimsko doba bilo naselje , no prvi pisani spomen mjesta datira iz popisa župa 1334. godine kao Sancti Martin in Sredische. Kasnije se mjesto spominje pod imenom Mura Zerdahely sa statusom trgovišta- oppiduma.

Razvoj grada počinje u 19. stoljeću otkrićem nafte u Peklenici (1856.) te izgradnjom željezničke pruge (1890.) Godine 1901. tu je izgrađen i prvi naftovod u ovom dijelu Europe, a počinje i iskorištavanje ugljena koje je potrajalo sve do 1972. godine. Danas je grad poznat po tekstilnoj i građevinskoj industriji te kao prometno, kulturno i upravno središte ovog dijela Međimurja. Zbog svog položaja grad surađuje s Lendavom u Sloveniji i Lentyjem u Mađarskoj.

Proslava povodom Dana grada obilježi se svečanom svetom misom u crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava. Nakon svete mise u Centru za kulturu „Rudar“ održava se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće kojoj prisustvuju brojni uzvanici i gosti. U sklopu obilježavanja Dana Grada održavaju će se razne kazališne predstave, kulinarsko natjecanje mjesnih odbora „Master chef“, sportsko – ribolovno natjecanje te koncert poznatih glazbenih imena.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA