Dan grada Svetog Ivana Zeline obilježava se 24. lipnja.

 

 

Grad Sveti Ivan Zelina smješten je na sjeveroistočnom dijelu Zagrebačke županije i graniči na zapadu s Gradom Zagrebom i Krapinsko zagorsko županijom, na sjeveru s Općinom Bedenica i Varaždinskom županijom, na istoku s Općinom Preseka, Općinom Rakovec, Gradom Vrbovec i Općinom Brckovljani.

Prvi pisani dokument u kojem se spominje ime Zelina je iz XII st. kada je 1185. godine hrvatsko-ugarski kralj Bela III izdao ispravu kojom zagrebačkim kanonicima potvrđuje pravo na posjed Zelinu. Već 1200. godine spominje se prvi put crkva Sv. Ivana Krstitelja na brijegu. Razvoj Zeline kao slobodnog trgovišta počinje u XIV st. kad je 1328. godine ban Mikac Mihaljević izdao ispravu o sloboštinama u kojoj poziva “ljude slobodnog staleža koji žele živjeti u slobodnom selu gospodina našega kralja Zelini u Moravču”. Zelina je tada i kasnije bila središte župe Moravče koja je zauzimala veliko područje od Laza do Bedenice i od Globočeca do ceste Varaždin – Zelina – Zagreb.

U svojoj dugoj povijesti Zelina je dala više značajnih pojedinaca od moravečkih plemića u XIII st., zagrebačkog biskupa Aleksandra Mikulića od Brokunjevca, teologa i jezičara Josipa Đurkovečkog, banskog savjetnika Franju Žigrovića Pretočkog, kemičara Milutina Barača, do književnika i pjesnika Dragutina Domjanića.

Sveti Ivan Krstitelj zaštitnik je Grada Svetog Ivana Zeline čije ime nosi, pa se zato Dan grada održava 24. lipnja njemu u spomen. U to vrijeme se u Gradu održava niz manifestacija okupljenih u jedno veliko događanje pod nazivom Svetoivanjski dani. Posjetitelji mogu uživati u besplatnim koncertima, kulturno-umjetničkom programu, zabaviti se u lunaparku te sudjelovati u raznim radionicama i izložbama.

U programu su i sportska događanja koja su popraćena bogatom gastronomskom ponudom i besplatnim ručkom na ribnjaku „Mokrice“. Središte zbivanja smješteno je na prostoru sportsko-rekreacijskog centra Sveti Ivan Zelina gdje na glavnoj pozornici, nakon dnevnog programa nastupaju poznati izvođači. Posebno se ističe Smotra izvornih folklornih skupina Zagrebačke županije, u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. Na Smotri nastupaju folklorna društva s područja cijele županije, a prethodi joj mimohod folklornih skupina kroz središte grada.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA