Dan grada Duge Rese obilježava 29. lipnja, na blagdan Svetog Petra.

 

 

Duga Resa je grad u Karlovačkoj županiji, smješten u kontinentalnoj Hrvatskoj na rijeci Mrežnici nedaleko Karlovca, na raskrižju puteva prema Rijeci i Senju.

Najpoznatiji simbol Duge Rese je zasigurno živopisna rijeka Mrežnica koja je danas jedna od najposjećenijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske, prepoznata i kod stranih posjetitelja. Upravo zahvaljujući Mrežnici, žili kucavici ovoga kraja, te očuvanoj prirodi gradske okolice, Duga Resa je poznata kao mjesto aktivnog života i odmora.

Duga Resa, industrijski grad 11 km jugozapadno od Karlovca; 5989 st. (2011). Leži na obali rijeke Mrežnice, na 134 m apsolutne visine, uz ceste Karlovac–Rijeka i Karlovac–Senj. Poljodjelstvo, stočarstvo (govedo, svinja, ovca). Tvornice pokućstva, energetskih postrojenja, obuće i dr.; ljevaonica. Turizam. – Naselje je nastalo tek nakon izgradnje željezničke pruge Karlovac–Rijeka 1873. Dobre prometne veze, obilje vode i izgradnja prve hidroelektrane na Mrežnici privukli su strani kapital da ovdje podigne 1884. veliku pamučnu industriju. Od povijesnih spomenika ističu se crkva sv. Petra s obližnjim arheološkim nalazištima iz rimskoga doba, radničko naselje Kasar iz XIX. st., vodenice te stara hidroelektrana na Mrežnici.

Povodom obilježavanja Dana grada i blagdana služi se svečana sveta misa u župnoj crkvi svetog Petra Apostola, a potom slijedi polaganje vijenaca kod spomen obilježja na gradskom groblju Sveti Petar te na spomen ploču na zgradi Gradske uprave. Središnja svečanost je Svečana sjednica Gradskog vijeća u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta na kojoj se najzaslužnijim građanima uručuju javna priznanja. Osim sjednice, za sve građane u sklopu „ GRINfesta“ Duga Resa nudi razne sadržaje. Program je ispunjen bogatim sadržajem, sportom, kulturnim događanjima, folklorom, pjesmom, plesom i dobrom zabavom za sve naraštaje i svačiji ukus.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA