Uskočki boj za Klis

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Klis, prostor unutar tvrđave i Trg Mejdan

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

svibanj. 7, 2024.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

svibanj. 7, 2024.

Vrijeme završetka

h

Uskočki boj za Klis

Klis je naselje i općina u Splitskom zaleđu. Nastalo je podno srednjovjekovne tvrđave. Naziv je od klisura na kojoj je izgrađena tvrđava. Bio je prvi hrvatski glavni grad te kraljevska prijestolnica iz dinastije Trpimirovića.

Tvrđava Klis upečatljivo je izdanje koje dominira sjevernim prilazom najvećem hrvatskom gradu na Jadranu – Splitu. U bogatoj konkurenciji hrvatskih fortifikacijskih zdanja ubraja se među najznačajnije objekte te je svakako vrijedi posjetiti. Idealna prilika za posjetiti Klis je priredba Uskočki boj za Klis, koja se održava krajem srpnja unutar same tvrđave te na Trgu Mejdan. Radi se o manifestaciji koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci i kojom nekoliko stotina članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe oživljava vrijeme u kojem se Klis branio od Osmanlija.
Cilj manifestacije je upoznati posjetitelje s poviješću neustrašivih kliških uskoka, koji su pod vodstvom slavnog Petra Kružića 30-ak godina branili Europu i kršćanstvo od turskih osvajača. Središnji je dogadaj rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. godine.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Povijesna postrojba Kliški uskoci
Trg Mejdan 7, 21231 Klis
+385 98 1771836
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN