Dani komina, pure i bronzina

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Tijarica, zaseok Rojnica

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

kolovoz. 14, 2020.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

kolovoz. 14, 2020.

Vrijeme završetka

h

Dani komina, pure i bronzina

Dani komina, pure i bronzina1

Tijarica je malo mjesto u dalmatinskoj zagori u blizini grada Trilja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Dani komina, pure i bronzina je kulturno-gastronomska manifestacija, koja se održava u Tijarici svake godine krajem srpnja.

Manifestacija je osmišljena s ciljem očuvanja i pokazivanja nekadašnjeg načina života, običaja i kulturnog bogatstva Tijarice, tog potkamešničkog sela, gostima uživo pokazati kako su živjeli i što su jeli naši stari. Uživo im podariti svojevrsni povratak u prošlost, gdje se život vrtio oko komina i bronzina, a centar događanja je bilo gumno i prostor ispred crkve.
Gosti će uz bogati kulturni program imati priliku osjetiti atmosferu koja je vladala uz komin, okusiti puru koje je ponekad bilo glavno i jedino jelo na sinijama. Uz puru bit će pripremana i ostala jela s komina, kruh ispod peke, uštipci, juha od pivca, raštika, pokazat će se način kako se nekada proizvodilo maslo.
Danas kada selo izumire i nestaje takve manifestacije postaju muzejski prostori na otvorenom gdje današnji naraštaji mogu uživo osjetiti atmosferu života na selu i ujedno obogatiti svoja nepca okusima prirode, kušajući izvorne proizvode sela
Za taj povratak u prošlost i očuvanje tradicije krivac je gospođa Ana Bravić Grgić koja uz pomoć mještana ulaže velike napore da bi običaje sela očuvala od zaborava. Veliku podršku ima u svojim sumještanima kojih ima širom svijeta i koji svojim donacijama umnogom pomažu da bi se manifestacija održala i živjela.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Udruga pokrenimo Tijaricu
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN