Picokijada u Đurđevcu

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

lipanj. 17, 2021.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

lipanj. 17, 2021.

Vrijeme završetka

h

Picokijada u Đurđevcu

Picokijada u Đurđevcu1

Legenda o picokima jedna je od najzanimljivijih legendi u hrvatskoj povijesti, a u njenu čast svake godine u Đurđevcu održava se Picokijada.

Priča govori o domišljatim stanovnicima Đurđevca, koji su se nakon teške turske opsade uspjeli spasiti i osloboditi. Prema legendi, događaj se zbio u 16. stoljeću, kada je moćna turska vojska stigla i do Podravine I pokušala zauzeti Đurđevac u ‘jednom dahu’, no to im nije pošlo za rukom. Nakon toga su se utaborili ispred Starog grada i opsjedali ga dok domaćem stanovništvu ne ponestane hrane.

Kada su zalihe potpuno presušile, Đurđevčani su se odlučili na očajnički potez koji bi ih mogao spasiti – ispaliti posljednjeg picoka, posljednje zalogaje koje su imali, na turski tabor. Vidjevši kako ih gađaju hranom, vođa vojske je zaključio da protivnici imaju goleme zalihe hrane i povukao vojsku.

U čast ove zanimljive legende, od 1968. godine u Đurđevcu se krajem lipnja održava Picokijada. Na njoj se okupi nekoliko tisuća sudionika i preko 40.000 posjetitelja. Picokijada je odlična prilika za upoznavanje običaja Podravine – upoznajte stare zanate i alate, pogledajte kako se radilo u polju, kakve su se nošnje nosile i koji su se kulinarski specijaliteti spravljali.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Turistička zajednica Grada Đurđevca
Stjepana Radića 1, 48350 Đurđevac
099/7090-670
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN