Maslinovo ulje ljubušaka Granića s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Maslinovo ulje s Teskere najbolje na 10. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

studeni. 23, 2022.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

studeni. 23, 2022.

Vrijeme završetka

h

Maslinovo ulje ljubušaka Granića s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Maslinovo ulje s Teskere najbolje na 10. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji
Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Zbog korone nije održana uobičajena maslinarska fešta u Vodicama sredinom prosinca, kako su organizatori najavljivali kad je situacija s pandemijom bila povoljnija. Ipak proglašeni su najbolji.

Na ocjenjivanje za 10. “Dane mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ pristiglo 316 maslinovih ulja. Zavod za javno zdravstvo Šibenik je radio kemijske analize, a Udruga senzorskih analitičara “OLEA“ Šibenik organoleptiku ulja. Od ukupnog broja pristiglih uzoraka u ekstra djevičanskoj kategoriji je 277 maslinovih ulja, od kojih su zlatne medalje osvojila 184 ulja.

Ove godine maslinova ulja imaju manje izraženu voćnost i gorčinu, dok je pikantnost standardna. Evo čija su ulja ocjenjena najboljima.

– Šampion Manifestacije i Šampion u kategoriji sortnih ulja je Bruno Granić – SD Stara Teskera (ulje Oblice), Ljubuški, BiH

-Šampion u kategoriji ulja iz pakovine je OPG Lupić (ulje Rožinjole), Bale, Istarska županija

-Šampion u kategoriji višesortnih ulja, Nataša Lubiana, Poreč, Istarska županija 2. mjesto OPG Loris Bajkin (Buža), Vižinada, Istarska županija 3. mjesto OPG Mate Dušević (Coratina), Ljubač, Zadarska županija 4. mjesto OPG Loris Bajkin (Frantoio), Vižinada, Istarska županija 5. mjesto OPG Mikele Kalcina (Coratina), Grožnjan, Istarska županija 6. mjesto Zdravko Mamić (Oblica), Lišane Ostrovačke, Zadarska županija 7. mjesto Loredana Krbavčić (višesortno ulje), Buzet, Istarska županija 8. mjesto Ivica Pešić (Oblica), Šibenik, Šibensko-kninska županija 9. mjesto Ana Makjanić (Levantinka), Stari Grad, Splitsko-dalmatinska županija 10. mjesto Murić d.o.o. (višesortno ulje), Ljubuški, BiH.

Svi sudionici natjecanja moći će podići rezultate u Vodicama ili Šibeniku, uz prethodnu najavu, dok će ostalima rezultati biti poslati poštom. Maslinari, autori deset najboljih maslinovih ulja će prvom prigodom kada to mjere dopuste biti pozvani u Vodice, gdje će se napraviti prigodno druženje sa pokroviteljima, organizatorima i medijima.

Braća Granić već godinama osvajaju zlatne medalje u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Postavili smo Slavenu nekoliko pitanja.

Kolko godina se bavite uzgojem maslina?

Uzgojem maslina se bavimo deset godina koliko je star prvi nasad, novi dio maslinika je star četiri godine. Imamo šest sorti maslina, najviše je oblice zatim lecino, pendolino, ascolana, istarska bjelica i levantinka. Ukupan broj stabala je 600 komada na površini od 2,5 hektara.

Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.
Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Od kud vam ideja?

Ideja o sadnji maslina nastala je iz ljubavi prema kvalitetnom maslinovom ulju te ljubavi prema prirodi i zdravom načinu života. Prve masline je zasadio naš otac, u zemlju i u naša srca.

Jel sudjeluje još netko osim tebe i brata?

Većinu poslova na masliniku odradi brat Bruno koji živi u Hercegovini, a ja uskačem kad god mogu pošto živim u Zagrebu. Najveseliji dio godine je vrijeme berbe kada nam u pomoć dolaze rodbina i prijatelji.

Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.
Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Koja vam je najdraža nagrada?

Unazad pet godina koliko sudjelujemo na natjecanjima u Zagrebu i Vodicama konstantno dobijamo zlatne medalje za extra djevičansko maslinovo ulje. Potvrda kvalitete je i sudjelovanje u projektu ARISTOIL koji financira Europska unija i bavi se zdravstvenim aspektom ulja. Istraživanja su pokazala da ulja koja imaju udio fenola više od 250 mg/kg imaju ljekovita svojstva. Naše ulje je imalo 1010 mg/kg fenola a analiza je rađena na Sveučilištu u Ateni. Ipak najdraža nagrada je nedavno osvojena titula šampiona u monosortnim uljima (oblica) i ukupnog šampiona natjecanja u Vodicama gdje je naše ulje ocijenjeno kao najbolje u konkurenciji od 316 ulja. Drugi uzorak ulja (miješano ulje), je takoder dobio zlatnu medalju za kvalitetu na istom natjecanju.

Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.
Maslinovo ulje s Teskere proglašeno najboljim 2020.

Uzgajate li još nešto osim maslina?

Uz masline imamo i nasad smilja površine 1 hektara, proizvodimo eterično ulje za kozmetičku industriju.

Kakvi su vam planovi za dalje?

U budućnosti planiramo sadnju još 450 stabala maslina i raznog eteričnog bilja te sudjelovati na međunarodnim natjecanjima.

Uskoro ulazimo u proces dobivanja ekološkog certifikata u čemu će nam pomoći sudjelovanje u projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” pod nazivom “Centar za sigurnost hrane”.

Zaključuje Slaven, a mi mu želimo još puno pobjeda i nagrada te se veselimo nekom slijedećem intervjuu i novim uspjesima braće Granić.

 

Povezano: 4. Festival maslina u Zagrebu

Grebza.com

Novine.hr

CENTARZABAVE.com

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN