Ljeto je pri kraju, no u Sisku i dalje sve vrvi od raznih događanja.

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

sisak

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

kolovoz. 27, 2021.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

kolovoz. 18, 2021.

Vrijeme završetka

h

Ljeto je pri kraju, no u Sisku i dalje sve vrvi od raznih događanja.

 

Od  27.-29.kolovoza su Kupske noći.

Rijeka Kupa je puls grada Siska, njegov prepoznatljiv simbol, a festival Kupske noći nudi pregršt sadržaja na samoj obali rijeke, u centru grada. Na živopisnoj šetnici Slave Striegla, posjetitelje očekuje raznovrstan i zanimljiv program, a lokacija je bajkovita. U petak je Kupska alka,  u subotu već tradicionalna Šikljada – utrka kupskih čamaca šiklji. Najmlađi, a i oni stariji uživati će u veselom Kulturnom uličnom festivalu, slatki i slani zalogajčići moći će se kušati i kupiti na Malom noćnom marketu.  Večeri su rezervirane za ljubitelje poezije i koncerte Omara, Zarkofa, grupe Žen, Dimitrija Dimitrijevića, Borisa Štoka i Natali Dizdar. Ovogodišnje Kupske noći simbolično počinju puštanjem lampiona dobrih želja, a završavaju spektakularnim vatrometom nad Kupom.

 

03.rujna u Sisku održava se Susret klapa.

Usprkos činjenici da im je „onemogućena“ već tradicionalna pozornica u jedinstvenom ambijentu sisačkog Starog grada, istinski zaljubljenici u klapsku pjesmu, klape Kolapjani i Kolapjanke, sa svojim gostima i ove će godine održati večer klapske pjesme, na prostoru pokraj Starog grada.

Grad Sisak, nekadašnji industrijski gigant, oživio je priču o značaju industrijske baštine za cijeli grad i okolno područje. Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već devetu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini, pod nazivom „Dani industrijske baštine“, od 10.-18.rujna. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Ovogodišnju manifestaciju obilježavaju posljedice potresa koji su 28. i 29. prosinca 2020. godine pogodili Sisak i značajno oštetili njegove građevine. Među njima stradala je i industrijska baština, pa tako i zgrada Info centra industrijske baštine Holandska kuća koja je otvorena 2019. godine u svrhu  prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. Unatoč tome zgrada je u kraćem roku osposobljena za rad te će se u njoj i ove godine održavati navedena manifestacija.

 

 

U sklopu Dana industrijske baštine 11. rujna održava se Sisački festival piva kojim se želi predstaviti male pivare iz raznih dijelova naše zemlje, a imamo i goste, proizvođače piva iz drugih zemalja. Program Festivala je izuzetno zanimljiv jer se već tradicionalno organizira i posjet starim pivovarama, a tradicija proizvodnje piva u Sisku traje više od 160 godina.

Završetak manifestacije već tradicionalno se obilježava Biciklijadom industrijske baštine,  a ove godine biciklijada je planirana 18.rujna.  Organizirano razgledavanje biciklima započinje ispred zgrade Mali kaptol,  proteže se oko 20 km po gradu i njegovoj okolici i uključuje – Gradsku munjaru, Staru i Novu pivovaru, Domobransku vojarnu, Upravnu zgradu Shella, radničko naselje Željezare Sisak s Parkom skulptura, te Visoke peći Željezare Sisak. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu te cikloturizam.

 

Napomena: HŽPP je odobrio popust od 40% na svojim redovnim vlakovima iz/za Sisak, za sva spomenuta događanja, posjetiteljima iz  Zagreba i okolice. Po dolasku u Sisak karte se moraju potvrditi na blagajni željezničkog kolodvora.

 

 

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN