Slavonski Brod – grad sa devet stalnih kulturnih postava koji privlače turiste!

Ponuda za obilazak stalnih postava s kulturno-turističkim sadržajem uz par informacija o svakome od njih.

Kategorija ponude

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Cijena

kn -
- kn

Slavonski Brod – grad sa devet stalnih kulturnih postava koji privlače turiste!

Ponuda za obilazak stalnih postava s kulturno-turističkim sadržajem uz par informacija o svakome od njih.
Ljekarna, Izvor: Arhiva TZG Slavonskog Broda
Ljekarna, Izvor: Arhiva TZG Slavonskog Broda

Bez obzira na motiv dolaska putnika – namjernika u grad Slavonski Brod, većina njih iskoristi dio vremena, koje provede u gradu, za obilazak stalnih postava s kulturno-turističkim sadržajem. U nastavku donosimo par informacija o svakome od njih:

ZAPADNA KURTINA TVRĐAVE BROD

U zapadnoj kurtini tvrđave Brod izgrađene u 18. stoljeću, Grad Slavonski Brod, uz potporu Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice, obnovio je niz kazamata u kojima su stalni postavi.

Ljekarna  

Povijesni zapisi kažu da su graničari, obzirom na zdravlje, stajali puno bolje nego pučanstvo civilnih pokrajina. Njima se nikad nije smjela uskratiti liječnička pomoć, niti lijekovi koje su oni, ipak, nerado uzimali, usprkos činjenici da su za njih bili besplatni ili su izdavani s malom naknadom. Razlog tome je bio što su više povjerenja imali u narodne lijekove.

Kovačnica

U unutrašnjosti kurtina tvrđave Brod nalazili su se prostori za smještaj ljudi i municije, kao i radionice neophodne za obrambenu funkciju tvrđave, u kojima su radili zanatlije.

Kovačnica, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Kovačnica, Izvor: Arhiva TZG Slavonskog Broda

Tradicijska kuhinja

Svakodnevni život u tvrđavi Brod odvijao se i u prostorijama za odmor i počinak te u dnevno-boravišnom prostoru unutar kojeg su bile zajednička kuhinja i gostionica.

Tradicijska Kuhinja, Izvor: Arhiva TZG Slavonskog Broda
Tradicijska Kuhinja, Izvor: Arhiva TZG Slavonskog Broda

Zatvor

Zatvor, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Zatvor, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda

U temeljima Vojne krajine bilo je i kažnjavanje krajišnika koje se provodilo u tvrđavskom zatvoru.

Izvor: arhiva TZG Slavonskog Broda

Više informacije o gore navedenim postavima: Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, www.tzgsb.hr,  tel. 035/ 447 721, e-mail: [email protected]

Muzej tambure 

Muzej Tambure, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Muzej Tambure, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda

U Muzeju tambure kojim upravlja Brodska udruga tamburaša, uz zapise i fotografije vezano uz povijest tamburaške glazbe u Slavonskom Brodu, posjetitelji mogu razgledavati postav sa 60 ručno rađenih tambura te aktivno sudjelovati u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti.

Izvor: arhiva TZG Slavonskog Broda

Više informacije o postavu Muzeja tambure: Brodska udruga tamburaša, www.but.hr, mob. 098/ 226 707, e-mail: [email protected]  

JUGOZAPADNI DIO KAVALIRA TVRĐAVE BROD

U jugozapadom krilu kavalira tvrđave Brod, na površini od 1.800 kvadratnih metara, smjestila se jedinstvena Galerija Ružić.

Galerija Ružić, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Galerija Ružić, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda

Galerija Ružić  

U Galeriji Ružić, kojom gospodari Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, nalazi se postav s više od 400 umjetnina iz zbirke hrvatskog kipara i slikara, Branka Ružića, rođenog Brođanina te njegovih suvremenika i prijatelja.

Više informacije o postavu Galerije Ružić: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda,
www.gugsb.hr, tel. 035/ 448 749, e-mail: [email protected]   

TRG IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić 7a nalazi se Turističko-informativni centar.

Diorama s pripadnikom Kravat pukovnije

Diorama je postavljena u Turističko-informativni centar. U okviru iste nalazi se kostimirana  lutka Hrvata, pripadnika Kravat pukovnije, s crvenim rupcem oko vrata. Inače, vojnici ove pukovnije su se borili pod francuskom zastavom na europskim bojištima, tijekom  Tridesetogodišnjeg rata, od 1618.- 1648.

Dijarama, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Dijarama, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda

Polaznica za postavljanje ove diorame svakako je činjenica da se na zemljopisnoj karti nizozemskog kartografa iz druge polovice 17. stoljeća područje Slavonskog Broda i okolice naziva „Cravatten Stattom“ te spominje u kontekstu rasporeda konjice i pješaštva Habsburške monarhije.

Više informacije o diorami u TIC-u: Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, www.tzgsb.hr,  tel. 035/ 447 721, e-mail: [email protected]

STARI DIO GRADA – ULICA ANTE STARČEVIĆA

U ulici Ante Starčevića 8 nalazi se Spomen-dom Dragutina Tadijanovića.

Spomen-dom Dragutina Tadijanovića    

U sklopu postava se nalazi namještaj te ostala pokretna imovina iz pjesnikovog zagrebačkog stana u Ulici Ljudevita Gaja, 6.000 knjiga, 450 umjetnina, 5.000 rukopisa, brojne skulpture, fotografije, pisma, priznanja, nagrade te brojni predmeti iz Tadijanovićevog života.

Više informacije o postavu Spomen-doma: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, www.gugsb.hr, tel. 035/ 448 749, e-mail: [email protected]   

TRG SVETOG TROJSTVA – FRANJEVAČKI SAMOSTAN

U franjevačkom samostanu nalazi se spomen-soba Dragutina Tadijanovića.

Soba D. Tadijanovića U Franjevačkom Samostanu, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda
Soba D. Tadijanovića U Franjevačkom Samostanu, Izvor: Arhiva Tzg Slavonskog Broda

Spomen-soba Dragutina Tadijanovića    

Soba je opremljena namještajem i inventarom karakterističnim za prvu polovicu 20. stoljeća. Polaznica za formiranje ovog postava svakako je činjenica da je Tadijanović početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme dok je pohađao peti razred Realne gimnazije, stanovao kod franjevaca, upravo u ovoj sobi koja gleda na rijeku Savu. Rijeka Sava pjesniku je bila inspiracija za prve stihove.

Više informacije o postavu Spomen- sobe: Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, www.tzgsb.hr,  tel. 035/ 447 721, e-mail: [email protected]

 

CentarZabave.com

PONUDITELJ

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN