Budite dio najvećeg BIG festivala u Hrvatskoj – Baška International Guitar Festival

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Baška

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

kolovoz. 17, 2022.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

kolovoz. 19, 2022.

Vrijeme završetka

h

Budite dio najvećeg BIG festivala u Hrvatskoj – Baška International Guitar Festival

Baška International Guitar Festival jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija bogatog Bašćanskog ljeta, koja iz godine u godinu privlači veliki broj stranih i domaćih posjetitelja. Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, BIG festival se, u svom devetom izdanju, vraća s atraktivnim i raznovrsnim programom koji će, u već tradicionalnom terminu u kolovozu, zadovoljiti i najzahtjevnije glazbene sladokusce, i to uz besplatan ulaz!

Baška International Guitar Festival

Posebnost BIG Festa ne leži samo u uzbudljivom programu s internacionalnim zvijezdama gitarističke scene, već i u njegovom okruženju! Prva dva dana festivala održavaju se na jedinstvenoj pozornici – kompleks sv. Lucije nezaobilazna je lokacija hrvatske povijesti, a poseban osjećaj koji pruža dodatno je upotpunjen kada ju promatrate pod zvjezdanim nebom, uz zvuke gitare nekih od najzanimljivijih svjetskih umjetnika. Veliko finale festivala održat će se na predivnoj pozornici bašćanske Stare rive, uz miris mora, okruženim svijetlima čarobnog malog mjesta s velikom tradicijom.

BIG Festival već tradicionalno počinje 17.kolovoza, gdje će kao headlineri nastupiti atraktivni talijanski Lovesick Duo. Francesca na kontrabasu i Paolo Roberto na gitari napravili su veliki iskorak na glazbenoj sceni upravo tijekom pandemije, kada smo se pitali kako će svijet glazbenih nastupa uopće izgledati u budućnosti. Dok je mnogima duh klonuo, Lovesick Duo objavili su niz kućnih video uradaka koji su se poput nevjerojatnom brzinom raširio internetom, pretvorivši ih u pravu glazbenu atrakciju! Iste večeri nastupit će i najbolji slovenski fingerstyle gitarist, Sašo Zver, koji je diplomirao na prestižnom Berklee College of Music i nastupao s nekim od najvećih gitarista današnjice kao što su Tommy Emmanuel, Woody Mann, Keb’ Mo, Jack Pearson, Vince Gill, Tom Bresh, Laurence Juber, Stanley Jordan, Eric Bibb, itd.

Novost u ovogodišnjem izdanju BIG festivala su atraktivne filmske projekcije kojima će počinjati programi u Jurandvoru! U suradnji s History Film Festivalom, jedinim međunarodnim festivalom povijesnih dokumentarnih filmova u svijetu, izabrani su glazbeni dokumentarci koji publiku uvode u glazbeni program koji slijedi. Za prvu večer festivala izabran je film This is Love, priča o soul pjevaču Rudy-ju Love-u, redatelja Johna Alexandera.

Druga večer festivala, 18. kolovoza, započet će projekcijom filma Rumble, nagrađenom na prestižnom Sundance Film Festivalu, koji govori o utjecaju američkih Indijanaca na blues, rock, heavy metal, pop i rock glazbu.

Koncertni program nastavit će se nastupom Petra Bornerova Tria, glazbene obitelj iz Češke, odnosno Slovačke, čiji se glazbeni izričaj temelji na bluesu, folku i drugim žanrovima američke glazbe. Oni su najznačajniji predstavnici svojih zemalja u ovoj domeni, što dokazuju i prestižne nagrade koje su osvojili, a redovito nastupaju diljem Europe. Posljednji nastup na jurandvorskoj pozornici pod zvijezdama osiguran je za talijanskog gitarista i skladatelja, Filippa Consentina, kojega smatraju jednim od najvećih nadolazećih talenata europske jazz scene. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu te na “Conservatorio di musica G.B. Martini“ u Bologni, a nastupao je na nekim od najprestižnijih svjetskih jazz festivala od Europe i SAD-a, sve do Hong Konga i Kine.

Treća i finalna festivalska večer rezervirana je za odlične hrvatske izvođače! Edi Maružin, vođa popularnih Gustafa, upustio se u neobičan projekt nazvan Edi East Trance Blues i odmah osigurao izvrsne kritike i oduševljenje publike. Stvorio je originalnu, zanimljivu i inovativnu glazbu, temeljenu na blues izričaju, koja plijeni pozornost slušatelja raznim detaljima; od nezaobilaznog istarskog kanta preko trance-a, neo bluesa, sve do sibirske stepske pjesme. Branko Bogunović Pif, koji će se publici na Staroj rivi u Baški predstaviti iste večeri, jedan je od najznačajnijih hrvatskih gitarista. U ulozi studijskog glazbenika apsolutni je rekorder na domaćem terenu, sa preko 400 albuma snimljenih za razne izvođače, a surađivao je s najeminentnijim imenima domaće glazbene scene!

Troje će od navedenih izvođača, uz svoje nastupe, u jutarnjim terminima voditi i glazbene radionice! Svi prijavljeni se tako mogu, u opuštenom okruženju kompleksa sv. Lucije, besplatno pridružiti fingerstyle gitarističkoj radionici Saše Zvera, baritone radionici Filippa Consentina i acoustic fingerstyle i electric guitar radionici Branka Bogunovića Pifa. Uz radionice, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i izložbu gitara graditelja klasičnih gitara Stanka Kamenara i graditelja električnih gitara Roberta Henta, koju ćemo razgledavati 17. i 18. kolovoza u sklopu kompleksa Sv Lucije u Jurandvoru.

Baška International Guitar Festival

Ova zavidna lista izvođača, predavača i drugih sadržaja, rezultat je dugogodišnje suradnje Turističke zajednice općine Baška s Udrugom Hal, koja pomno razmatra i odabire program manifestacije kako bi posjetiteljima osigurali nezaboravno iskustvo i uzbudljive, kvalitetne programe koji će ih, kao i mnoge posjetitelje prije njih, potaknuti da se svake godine iznova vraćaju velikom BIG Festivalu!

 

Novine.hr

Centarzabave.com

Discovercroatia.net

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Turistička zajednica općine Baška
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
+385 51 856 817
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN