Blagdan sv. Lovre (Ribarska fešta) u Stobreču

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Stobreč

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

prosinac. 5, 2023.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

prosinac. 5, 2023.

Vrijeme završetka

h

Blagdan sv. Lovre (Ribarska fešta) u Stobreču

Stobreč – naselje na poluotoku udaljen tek sedam kilometara od Splita. Nekoć grčka naseobina Epetion, o čemu svjedoče gradski bedemi. U centru mjesta su ostaci velike starokršćanske bazilike nazvane po zaštitiniku grada – svetom Lovri.

Mjesto Stobreč posebno štuje blagdan Svetog Lovre, zaštitnika mjesta, svake godine 10. kolovoza. Na taj dan se održava svečana procesija oko starog dijela Stobreča kao i tradicionalna fešta.
Prema predaji je đakonu Lovri Papa povjerio da crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao, te je za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac upitao za blago Crkve, upro prst u siromahe i rekao: “Evo blaga Crkve!” Na to je bio mučen, izbičevan i spaljen na roštilju. Nalazeći se na užarenim „gradelama”, dobacio je svom mučitelju: “Na ovoj sam strani pečen, okreni me na drugu!”
Tijekom fešte svetog Lovre posjetitelji mogu uživati u koncertnim večerima, smotrama klapa i kulturno-umjetničkim društavima, ribarskim noćima uz besplatnu ribu i vino, nogomet i odbojku na salbunu, mini plivački maraton, tenis, golf, i tradicionalni šahovski turnir.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SPLITA - TIC STOBREČ
21311 Stobrec, Sv. Lovre 4
+385(0)21 32 40 16
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN