Drniš Top 10

Top 10 razloga za posjetiti Drniš

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Cijena

kn -
- kn

Drniš Top 10

Top 10 razloga za posjetiti Drniš

1. Visovac

Smješten usred toka rijeke Krke, Visovac je prava oaza mira i tišine te odredište mnogih hodočasnika. Do Visovca se iz Drniša stiže za 15-tak minuta vožnje automobilom uz par minuta vožnje franjevačkim (ili komercijalnim) brodom do samog otoka. Otok Visovac spada u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke koji  s prekrasnim krajolikom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve, a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere, ali i jednim od ključnih temeljnih kamena opstojnosti Hrvata i očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta.  Samostan posjeduje značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s više vrijednih  knjiga i inkunabula. Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su se pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

2. Roški slap

Poznato turističko odredište udaljeno oko dvadesetak minuta vožnje od Drniša. Osim ljepote samih slapova možete uživati i u dašku tradicionalnih običaja: mogu se vidjeti Skelinove i Kulišićeve mlinice gdje su naši stari nekada mljeli kukuruz, ječam i pšenicu; također i preteču moderne perilice rublja gdje su se sukanci prali na prirodni način. Ako želite uživati u ljepotama rijeke Krke započnite s Roškim slapom.

3. Djela Ivana Meštrovića

U Otavicama je moguće vidjeti kuću obitelji Meštrović u kojoj je Ivan proveo svoju mladost te obiteljski mauzolej – crkvu Presvetog Otkupitelja i obiteljsku grobnicu – koji je otvoren za posjete. Neke od mnogobrojnih Meštrovićevih radova moguće je vidjeti u Drnišu: Vrelo života u gradskom parku, reljef Sv.Roka na zgradi Općine, reljef Orači pokraj Doma kulture, kip Majke rodilje uz Dom zdravlja te Gospu Petropoljsku u crkvi Gospe od Ružarija.

4. Domaći specijaliteti

Nakon obilaska svih destinacija najbolje je napuniti baterije tradicionalnim domaćim specijalitetima spremljenim prema prokušanim receptima: poznatim drniškim pršutom, sirom iz mišine, kruhom ispod peke, janjetinom s ražnja, mesom i krumpirima ispod peke, a i palentom i jetricom. Od pića najzastupljenije je vino (ili bevanda – vino s vodom) koje je najbolje piti iz suska: što se više iz suska pije, to je on bolji. Susak se može ponijeti i kao drniški suvenir. Sorte vina zastupljene na našem području su debit, maraština, plavina, lasina. Lasina je sorta vina koja je ograničena samo na područje Drniša i Šibenika.

5. Promina

Planina Promina dominira cijelim krajolikom drniškog prostora: s njenog 1146m visokog vrha pogled puca na cijelo područje, a čak se može vidjeti i Jadransko more. Do vrha se može stići klasičnim planinarenjem ili pak organizirano džipovima. Odmoriti se možete u Planinarskom domu, a planinski zrak više nego dobro otvara apetit. Jednom kada se popnete na vrh sav trud (ovisno o načinu dolaska) će vam se činiti opravdan jer pogled jednostavno oduzima dah. Planina Promina je dio dinarskog masiva koji je odvojen tijekom povijesti te sada služi kao „otok“ odvojen od majke planine s kojeg za burnog vremena pogled seže čak do Italije. Promina je bogata rudama, a rudarstvo je za ovaj kraj imalo veliki značaj. Od planina preporučamo Svilaju, ali i obližnju Dinaru s najvišim vrhom u Hrvatskoj.

6. Kanjon Čikole

Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 km, najduži je pritok Krke. Ono što je čini jedinstvenom njezin je raznolik karakter: izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglave, nastavlja mirno teći Petrovim poljem, a ulaskom u kanjon u zadnjem dijelu svog toka pretvara se u bujicu, formirajući ponegdje mala jezera, i nastavljajući dalje kanjonom ulijeva se u Krku. Vodeni tok i kanjon rijeke Čikole, u dužini od 13 km, od kraja Petrova polja do granice NP Krka zaštićeni su od 1967. god. kao značajni krajobraz. Ovaj izuzetno atraktivni kanjon, čija dubina seže i do 130 m, kojim zimi teče brza krška rijeka, a ljeti je gotovo potpuno suh, pruža brojne mogućnosti za pješačenje, slobodno penjanje i kanjoning. Biljni i životinjski svijet kanjona čini 298 vrsti biljaka, 4 vrste riba, 4 vrste vodozemaca i 22 vrste sisavaca, od kojih su najbrojniji šišmiši. U kanjonu Čikole više je špilja od kojih je najpoznatija Topla peć i špilje u Brini. Ovdje su pronađeni tragovi nazočnosti čovjeka iz mlađeg paleolitika, oko 18 000 g. pr. Kr. Kanjon rijeke Čikole proteže se od grada Drniša do utoka u rijeku Krku iznad Skradinskog buka. Njegov početak i kraj prepoznatljiv je po vizurama dviju srednjovjekovnih utvrda, Gradine koja dominira nad Drnišom i Ključice na donjem toku Čikole.

7. Narodni običaji

Neki od najpoznatijih običaja drniškog kraja su ojkanje, kola (narodni plesovi) i narodne pjesme koje se izvode u desetercima na tradicionalnim glazbalima: guslama i diplama. Ojkanje je vrsta a capella pjevanja gdje jedan od pjevača “vodi” dok ga drugi prate i podržavaju. Diple su glazbalo napravljeno od dijela u koji se puše i koji proizvodi zvuk i mišine (mjeha) koja se napuhuje. Gusle su pak glazbalo koje ima samo jednu žicu i na kojoj guslar gudalom proizvodi zvuk. U očuvanju tradicionalnih običaja sudjeluju brojna kulturno umjetnička društva koja djeluju na drniškom području.

8. Priroda

Priroda pruža mnogo opcija za opuštanje i uživanje: od obične šetnje po kamenjaru ili planinarenja po nekoj od obližnjih planina (Promini, Moseću, Svilaji), branja šparoga i ljekovitog bilja, sportskog ribolova na Krki, lova na divljač, cross-country trčanja pa do jedrenja zmajem i vožnje džipovima. Osim što će te vidjeti i upoznati krajolik izbliza, uživat će te u čistom zraku te opuštajućim mirisima i zvukovima prirode.

9. Povijest

Povijest drniškog kraja je zapisana u kamenu. Oni avanturističkog duha mogu istraživati arheološke lokalitete, tražiti ostatke iz antičkih vremena, kao i proučavati tradicionalnu arhitekturu: kuće i ograde u suhozidnoj tehnici. Lokacije koje morate posjetiti su drniška srednjovjekovne utvrde Gradina, Ključica (najbolje očuvana), Kamičak, Burnum, kula Nečven, mauzolej u Otavicama, ostatke tumula (nadzemnih grobnica) u Kadinoj Glavici, ostatke rimskog kastruma u Brini, stari dio Drniša, ostatke starohrvatske crkve u Trbounju, Minaret (koji je najstariji najzapadniji minaret u svijetu), itd.

Sakralni objekti otkrivaju svu zanimljivost ovog kraja, brojna osvajanja, isprepletanja raznih kultura i vjeroispovijesti, uništenja i ponovna građenja.

I na kraju

Drniš je jedno od rijetkih mjesta koje odiše dobrom i raznolikom ponudom, gdje svatko može u nečemu uživati; ako pak niste jedan od onih koji uživaju u biserima prirode, stoljetnoj povijesti te mirisu i okusu drniškog pršuta i sira iz mišine onda uvijek možete uživati u čistom zraku i buri, usporenom tempu života bez stresa te ljubaznosti i gostoprimstvu uvijek dobronamjernih ljudi.

Centarzabave.com

PONUDITELJ

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN