Pula

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Pula

Cijena

kn -
- kn

Pula

Dobro došli u Pulu, gradu na krajnjem jugu istarskog poluotoka čiji su vas žitelji spremni dočekati dobrodošlicom i vesele se svakom vašem dolasku.

Najveći grad Istre je Pula, poznat po blagoj klimi, kristalno čistom moru, netaknutoj prirodi i izuzetnoj povijesti. Pula je ponosna na svoju tri tisuću godina staru povijest kroz koju su se Rimljani, Franci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Mađari, Talijani i Slaveni izmijenjivali i ostavili tragove svoje kulture.

Pula je grad u kojem je staro povezano s novim i gdje su mnogi poznati pisci, skladatelji, slikari – Dante Alighieri, James Joyce, Jules Verne, Franz Lehar, Michelangelo Buonarroti i mnogi drugi našli inspiraciju za svoja djela.

Antička Pula osjeća se na svakom koraku. Tu je velebna Arena, najpoznatiji pulski spomenik iz vremena vladavine cara Vespazijana, istog onog koji je gradio rimski Koloseum. Pulska Arena je šesti po veličini i  jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu. Čarobna je danju, ali posebno je atraktivna noću kada se u ljetnim mjesecima ovdje na prekrasnoj pozornici pod zvijezdama održavaju  koncerti  raznih žanrova od  popa, rocka do klasične glazbe, opera i baleta,  a ove godine će se po 67. put održati Pulski filmski festival.

Od Arene možete prošetati do rimskog Foruma gdje su se nekad nalazila tri hrama a ostao je samo Augustov. Put će vas dalje od Foruma odvesti prema Trijumfalnom slavoluku Sergijevaca iz 1.stoljeća prije Krista tkzv. Zlatnim vratima. Slavoluk se nalazi na poznatom Trgu Portarata, a upravo ovdje možete popiti kavu u društvu poznatog pisca Jamesa Joycea koji je nekada živio u Puli.  Nastavite li put dalje brzo ćete doći na gradsku tržnicu jednu od najljepših u ovom dijelu svijeta.

Pula je danas moderan grad gdje možete udahnuti dašak antičke a i venecijanske povijesti s pogledom na arhitekturu glavne ratne luke Austro-ugarske monarhije.

A tijekom rujna možete doživjeti svjetleću čaroliju koja se zbiva u centru grada kada se ovdje događa Visualia festival – festival svjetla.

Ako želite pobjeći iz gradske  gužve  predlažemo vam da se zaputite u prirodu u okolici Pule. Kojom god biciklističkom stazom da krenete more će biti tu negdje u blizini. Prekrasne su i pješačke staze, ili možda šetnja parkovima, a onim aktivnijima nudimo fitnes, golf, nogometne i odbojkaške terene,  možete jahati, igrati boće, jedriti, surfati, kajtati, plivati, roniti…

U neposrednoj blizini Pule nalazi se i nacionalni park, otočje Brijuni, koji obuhvaća  14 otoka i veličanstveni su sklad biljnog i životinjskog svijeta. Prekrasne su i pulske šetnice uz more, plaže kristalno bistrog i čistog mora gdje vas uvijek prati miris mediteranskog bilja.

Ili možete posjetiti Aquarium smještenog u staru austrougarsku utvrdu koju danas nastanjuju stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te nekoliko vrsta iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera.

Bogata povijest ostavila je trag i u kuhinji, pa se u restoranima Pule mogu jesti meniji u kojima se osjeća utjecaj njezinog položaja i raznih vladara. Ribe, školjke, brodeti, na vaš će tanjur zasigurno donijeti dašak mediterana, dok će primjerice njoki i fuži začinjeni tartufima prizvati kontinentalnu Istru. A tek mirisni istarski pršut, donijet će pravu rapsodiju okusa. Znalci kažu da je najbolji rezan na ruke. Dobra čaša vina, tradicionalne istarske malvazije ili terana i obrok će biti savršen. I još jedan zlatni dodir kojeg u Istri ne treba zaboraviti – nekoliko kapi vrhunskog maslinovog ulja učinit će jelo bogatijim i jedinstvenijim.

U Puli možete naći sve vrste smještaja od malih apartmana do luksuznih hotela.

PONUDITELJ

Pula
Turistička zajednica grada Pule
+385 52 219 197
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN