Park prirode Papuk

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Papuk

Cijena

kn -
- kn

Park prirode Papuk

Pp Papuk6

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske, Slavonije, su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk, najljepša planina u Slavoniji.

Park prirode Papuk smješten je u gorskim šumskim predjelima Papuka, a parkom prirode je proglašen 23. travnja 1999. Papuk je 2007. godine zbog vrijednog geološkog nasljeđa postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj.

Geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike Parka prirode Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja. Dominantna vrsta drveća je bukva.

Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune, no prije 200 godina ovo je područje također bilo nastanjeno medvjedima, vukovima i risovima.

Danas su guste šume Papuka stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna… Papuk pruža odlična staništa i brojnim vrstama ptica i Međunarodno je vrlo važno područje za ptice.

Ponor Uviraljka je važno zimovalište za šišmiše. Gotovo 1300 vrsta biljaka (više od četvrtine cijele Hrvatske flore) raste na Papuku. Najugroženije i zaštićene vrste biljaka rastu na travnjacima i drugim nešumskim područjima.

Planinarenje, tracking, brtski biciklizam, sportsko penjanje, jahanje, kanuing, geocaching te Adrenalinski park Duboka nude dobru zabavu i za djecu i za odrasle.

PONUDITELJ

Park prirode Papuk
Javna ustanova Park prirode Papuk
OTKRIVENA TAJNA SLAVONIJE
034 / 313 030
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN