Izlet za pamćenje, upoznajte Brodsko-posavsku županiju

Udahni, okusi, doživi…

Destinacija ponude

Lokacija ponude

Cijena

kn -
- kn

Izlet za pamćenje, upoznajte Brodsko-posavsku županiju

Udahni, okusi, doživi...
Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl1

Vole je bikeri, otkrivaju je ljubitelji pivske craft scene, u njoj živi najpoznatiji hrvatski ljubavni par, atraktivno je odredište ruralnog turizma, poznata je slavonska gastro destinacija, a u njezinim gradovima nema gužvi i stresa – Brodsko-posavska županija sjajan je izbor za svako doba godine. Upravo su se u Brodsko – posavskoj županiji duž prirodne granice rijeke Save tijekom stoljeća  spajali svjetovi i kulture. Županija smo susreta kultura ali i granica susreta svjetova. Ovdje na graničarskom posavlju su živjeli i stvarali svoja dijela poznate ličnosti koji su pisali i stvarali djela za velike i za male.

U ovaj dio Slavonije doći ćete brzo i jednostavno. Kroz čitavu županiju prolazi autocesta, a sve atraktivne lokacije udaljene su desetak kilometara. Automobilom ili motociklom, autocestom ste tu za sat i pol od Zagreba. Bilo da ste ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, volite tradiciju i autentičnu ponudu, gurman ste i pivoljubac, vrijeme za putovanje u Brodsko-posavsku županiju.

 

U gradu                                                                                                                 

U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz rijeku Savu atraktivna je promenada, impresivna brodska Tvrđava iz 18. stoljeća, monumentalni je spomenik vojne fortifikacijske arhitekture, po površini  i jedna od najvećih u Europi, građena je od 1715-1780. g. sa svrhom utvrde obrane od turskog carstva.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl2
Tvrđava Brod, Igor Šeler

U ovom gradu živjeli su poznati hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić Mažuranić. Njezin Potjeh, izmišljeni lik iz bajke koji sjedi na klupici uz Savu, glavni je brodski pozer na selfijima, a šetalištem uz rijeku, popularnim Kejom, doći ćete do Poloja, jedne od najljepših pješčanih plaža. Na ovom kupalištu proplivale su brojne generacije Brođana. Odbojka na pijesku, mali nogomet, sunčanje i kupanje do mile volje, debeli hlad na travici, roštiljanje dok se piće hladi u osvježavajućoj rijeci…, nema boljeg rješenja za ljetne vrućine, osobito kada se živa popne iznad 30 stupnjeva Celzijevih.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl3
SRC Poloj

Ako ste ljubitelj umjetnosti posjetite izložbene salone Vladimir Becić pri Galeriji umjetnina u prizemlju obiteljske kuće Brlićevih (u njoj je nakon udaje živjela Ivana Brlić Mažuranić), a u brodskoj Tvrđavi Galeriju poznatog kipara moderne Branka Ružića i prvi svjetski Muzej tambura u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine.

Obavezno posjetite i galeriju svjetski poznatog kipara Ivana Meštrovića koja se nalazi u Vrpolju gdje je kipar rođen.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl4
Galerija Ivana Meštrovića, Filip Beusan

U Slavonskom Brodu živi i najpoznatiji par roda s najljepšom ljubavnom pričom ikada. Svakog proljeća s nestrpljenjem se očekuje povratak Klepetana njegovoj Malenoj koja zbog ozlijeđenog krila nikada nije mogla letjeti, pa se o njoj brine vlasnik kuće na čijem krovu su celebriti rode podignule gnijezdo.

Uz Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija ima još jedan grad –  Novu Gradišku s iznimno lijepim središtem kasnog baroka. Tu su crkva sv. Terezije Avilske iz sredine 18. stoljeća, župna crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije iz 19. stoljeća, zgrada Glavne straže sa starim sudom i zatvorom ukrašena boltama, Gimnazija, gradski park u engleskom stilu s vodoskokom Tri gracije, secesijska zgrada Tiskare i knjižare Bauer u kojem je danas Turistički ured, poznata gradiška zgrada Paun… Kad ste u Novoj Gradiški ne propustite izlet na jedan od vrhova Psunja i uživajte u pogled na Slavoniju iz posve nove perspektive.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl5
Muzej grada Nove Gradiške

Nemojte propustiti obići Franjevački Samostan u Cerniku koji nudi i smještaj u 11 dvokrevetnih soba.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl11
Cernik samostan 2, Filip Beusan

Na selu

Etno-eko selo Stara Kapela na obroncima Požeške gore, Ranč Ramarin u Garčinu, Kuća Dida Tunje u Oprisavcima, Salaš Savus u Bukovlju, Matin i Anin stan u Gornjim Crnogorcima, imanje Kereković u Živikama, seosko domaćinstvo Opođe u Cerniku,  Gospodarstvo Paljevine na diljskoj visoravni Jezerac… – ova mjesta prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma i tradicijske baštine.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl6
Stara Kapela, Alen Vrlazić

Autentično, ležerno, zdravo, u suglasju s prirodom… Osjetite ljepotu slavonskog sela, u miru i tišini prirode oslobodite se stresa i ponovo pronađite sebe. Na običaje se lako priviknuti, hrana je za prste polizat, sve domaće, iz vrta, pripremljeno onako kako su to radile slavonske snaše. Savršen odabir za sve koji vole prirodu, druženju s lokalnim stanovništvom, rekreaciju i sport na zelenim prostranstvima.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl7
Ranč Ramarin

Brodsko-posavska županija premrežena je biciklističkim stazama, pa se gotovo svaki kutak može istražiti biciklom. Slavonski Brod, Nova Gradiška, pitoreskna sela, šume, obala uz rijeku, birajte što volite i krenite u pustolovinu. Ovo je prilika da posjetite, umjetno jezero Petnju na južnim obroncima Dilja, erozivni kanjon Pljuskare s nekoliko slapova i špilja, ornitološki rezervat Bara Dvorina, pašnjak Gajnu s močvarnom florom i faunom na kojem pasu podolska goveda, posavski konji i crne slavonske svinje…

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl8
Pašnjak Iva

Na ulazu u Brodsko-posavsku županiju skrenite malo u posebni rezervat šumske vegetacije Prašnik. Posebni je to ostatak šumske slavonske prašume. Hrastova stabla prva su generacija nakon prašume i neka su stara više od tristo godina.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl12
Prašnik, hrast, Nina Đurđević

Okusi graničarskog Posavlja

Čuli ste za slavonsku gostoljubivost? Tu je svaki gost kralj, a tek hrana… Neodoljivi kulen, slanina i kobasice, fine, krepke juhe (legirana juha od graševine topla preporuka), sočna sarma, vrhunski čobanac, nadaleko poznat fiš ili šaran u rašljama, odlična divljač slavonskih šuma i  za kraj domaće tačke i štrudla od jabuka.

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl9

Tu je sve pripremljeno s puno pažnje i ljubavi, a potvrdu tradicijske kuhinje, prestižnu oznaku Okusi graničarskog Posavlja nosi petnaestak restorana. Za početak nazdravite mirisnom šljivovicom ili pravim slavonskim ginom, ne propustite čašu izvrsnog craft piva ili vrhunske graševine iz stupničkih brda. Gurmanski raj!

Izlet Za Pamćenje, Upoznajte Brodsko Posavsku županiju Sl10
Ena Kokanović

Saznajte više na: www.tzbpz.hr

Novine.hr

Centarzabave.com

PONUDITELJ

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN