Dan grada Vodnjana obilježava se 10. kolovoza, na  blagdan Sv. Lovre.

 

Vodnjan je mali gradić koji pripada Istarskoj županiji, smješten na jugozapadu Istre, 11,7 kilometara od Pule, na nadmorskoj visini od 135 metara. To je područje starih tradicija koje se razvijaju na ostacima prapovijesnih utvrda koje su na širem području postojale od davnina. Grad Vodnjan uspio je zadržati svoje izvanredne karakteristike srednjovjekovnog urbanog i ruralnog središta, tako da danas podsjeća na čovjeka bogate povijesti.

Vodnjan se navodi već u povijesnim zapisima iz 932. u vrijeme Pietra Candianoa kojem su istarski gradovi davali amfore “dobrog vina” u zamjenu za zaštitu. Prvi pisani trag Vodnjana, javlja se 1194. god. u jednoj presudi gdje se spominje Poponis de Adignanis.

Nakon raspada zapadnog Rimskog Carstva život u Vodnjanu se nastavio i pod Ostrogotima (Barbarima) i pod Bizantom. Prvo razaranje pogodilo je Vodnjan 751. god., napadom Longobarda i Avara, a dolaskom Karla Velikog zahvatilo ga je razdoblje feudalizma. Okolica današnjeg Vodnjana je obilovala drvima za ogrijev, stokom, žitaricama, kvalitetnom ulju i vinu, što je doprinijelo njegovom razvoju.

Prema legendi, Vodnjan je nastao iz udruge sedam vila koje su bile dio kolonijalnog dobra Pule. Kako bi se mogao oduprijeti od neprestanih prepiranja između akvilejskog patrijarha i Venecije, sedam vila okolice (Vodnjan, Mednjan, Guran, Sveti Kirin, Mandriol, Sveti Mihovil od Banjola i Sveti Lovro) udružuju se u jedno mjesto: današnji Vodnjan.

 Dan grada prigodno se obilježava na svečanoj sjednici gradskog vijeća gdje se uz brojne uzvanike i goste dijele zahvalnice i nagrade zaslužnim građanima Vodnjana. Nakon svečane sjednice slijedi sveta misa u crkvi Sv. Blaža.

U sklopu obilježavanja Dana Grada Vodnjana uz bogat program koji se proteže nekoliko dana održava se i tradicionalna manifestacija „Vodnjanski svjetionici“. To je događaj u kojem brojne crkve i galerije otvaraju svoja vrata kako bi posjetitelji mogli uživati u razgledavanju ovih znamenitosti. Podnevni sati bit će u znaku Palače Portarol koja će svečano otvoriti svoja vrata na lokaciji Ulice Portarol.

Proslava dana grada nastavlja se bogatim programom. Tu su: tradicionalni boćarski, pljočkarski i nogometni sportski turniri, izložba hrvatskog hladnokrvnjaka, cirkuske radionice za djecu i mlade u vodnjanskom gradskom parku CIRKULTURA, sajam kreativnosti u ulici Forno grande, nastup mažoretkinja na Narodnom trgu, trka na tovarima i uvijek atraktivna parada veselih alegorijskih kola. U gradskom parku mališani će se zabavljati uz cirkuske predstave dok će se oni stariji moći zabaviti uz bogat gastronomski i glazbeni program.

Večer se nastavlja tradicionalnom Polenta Cupu na kojem se okupljaju gastro timovi natjecateljskog duha. Natjecatelji će spremati tradicionalne stare, već zaboravljene recepte od fritaje sa šparogama, palente, fritula do poznate Bumbarske torte. U nastavku noći možete uživati u zabavnom programu gdje će vas zabavljati poznate estradne zvijezde.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA