Dan Grada Crikvenice obilježava se 14. kolovoza.

 

Crikvenica je grad u zapadnoj Hrvatskoj, točnije u Kvarnerskome zaljevu i pripada Primorsko-goranskoj županiji. Ime Crikvenica prvi se put spominje 14. kolovoza 1412. u službenim pisanim ispravama, i to u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana, kojom je pavlinima predao na upravljanje kaštel i crkvu u Crikvenici. Upravo je taj dan već desetljećima rezerviran za rođendan grada.

Razni vladari, kulture i civilizacije ispisale su povijest crikveničkoga kraja. Svaki segment te bogate materijalne i nematerijalne baštine ostavio je mali trag u razvoju te pomogao u kreiranju današnje bogate ponude.

Povijest crikveničkih gradova povezana je s razvojem susjednih srednjovjekovnih gradova Drvenika, Grižana i Bribira te plodne udoline Vinodol. Možemo reći da je bilo životopisno u srednjem vijeku kada je bilo nekako normalno da svaki od gradova ima i svoju luku uz koju su nicala ribarska naselja, tako su i crikvenički gradovi iznjedrili vrsne ribare i zidare koji su uvelike utjecali na život, ali i na izgled gradova. More i prilike koje ono donosi, usmjerilo je crikveničku rivijeru u smjeru društvenog blagostanja i razvoja koje donosi turizam kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana koja se na ovom području počela razvijati u 20. stoljeću.

Svake godine u Crikvenici se organiziraju Dani Grada Crikvenice koji započinju 10. kolovoza i traju sve do 18. kolovoza. Obilježavanje dana grada obiluje zabavno-kulturno-sportskim programima koji se odvijaju u svim mjestima grada Crikvenice. Na sam Dan Grada koji se obilježava 14. kolovoza, na glavnom trgu je organizirani koncert koji će uvaseljavati građane i njihove goste. Proslava se nastavlja svečanom sjednicom gradskog vijeća na kojoj se uručuju nagrade zaslužnim gađanima.

Dan grada Crikvenice nastavlja se i na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada se u crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici predvodi se svečana sveta misa i tradicionalna procesija uz svijeće. Zatim slijedi tradicionalno izdanje plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica najstarijih plivačkih maratona u Hrvatskoj. Plivački maraton Šilo-Crikvenica tradicionalno se održava na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, i tako već više od stotinu ljeta. Pliva se na utvrđenoj stazi od Šila prema Crikvenici, dužine 3500 m. Na maratonu svake godine sudjeluju najbolji plivači iz Hrvatske i inozemstva, a natjecati se mogu i svi rekreativci, zaljubljenici u plivanje. U večernjim satima započinje zabavni program dječjom predstavom nakon koje slijedi koncert poznatih estradnih zvijezda koji će zabavnim dijelom završiti proslavu dana grada Crikvenice.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA