Dan grada Visa obilježava se 23. travnja, na blagdan Svetog Jurja.

 

Vis je gradić na otoku Visu i dio je Splitsko-dalmatinske županije, udaljen od kopna 45 km. Najveći dio svoje povijesti otok Vis je bio tvrđava. Neki znanstvenici mu čak i antičko ime – Issa – povezuju su pred indoeuropskom riječi za tvrđavu. Otok i njegov arhipelag (Biševo, Svetac) su izuzetno važna strateška mjesta u plovidbi duž Jadrana ali i između njegove dvije obale. Pejzažom otoka i danas dominiraju velike prapovijesne utvrde – gradine – kao što je Talež iznad Podhumlja.

Smještaj otoka i mogućnost daljnjeg širenja na srednjodalmatinske otoke i kopno privukli su sirakuškog vladara Dinozija Starijeg koji oko 395. godine pr. Kr. u uvali današnjega grada Visa osniva grčku koloniju Issu. Bedeme toga grčkog pa kasnije i rimskog gradića još uvijek možemo vidjeti na lokalitetu Gradina, sjeverno od franjevačkog samostana na Prirovu.

Grad Vis na blagdan Svetog Jurja 23. travnja, slavi svoj rođendan! Više od dva tisućljeća postojanja svog grada na srid kulfa mora Jadranskog, uz protokolarne svečanosti, Višani obilježe nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događaja. Središnja svečanost je svečana sjednica gradskog vijeća Visa na kojoj se dijele javna priznanja i nagrade zaslužnim građanima. Navečer je koncert na kojem nastupaju Hrvatska gradska glazba Vis i razne klape.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA