Dan grada Vodica obilježava se 03. svibnja, na blagdan Sv. Jeline.

Grad Vodice se nalaze u Šibensko-kninskoj županiji. Pod današnjim imenom prvi put spominju tek 1402. godine, no povijest naseljenosti vodičkog kraja seže u mnogo ranija razdoblja. Ime su dobile po izvorima pitke vode, kojima je ovaj kraj vrlo bogat i koji su poprilično odredili smjer razvoja Vodica kroz povijest. Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Cesta kojom ulazite u grad sa lijeve i desne strane skriva naše korijene i povijest kojom je uvjetovan današnji život na ovom prostoru.

Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena i Okit, danas su imena plodnih imanja naših vrijednih težaka, a nekada su bili stanovi i sela u kojima se radilo i živjelo. Brojni materijalni dokazi svjedoče o kontinuiranom životu u ovim poljima još od željeznog doba. Čini se da je ovuda, preko Nadina do Zatona, prolazio važan rimski trgovački put duž kojega su iznikla mnoga naselja. O tome nam kazuju arheološka istraživanja u Dragišićima i istraženi lokalitet u Velikoj Mrdakovici gdje su nađeni ostaci predrimskog naselja i liburnske nekropole iz 4. st. prije Krista. Bogati nalazi staklenih posuda, a vjeruje se da se radi o najvrijednijoj zbirci te naravi na području čitavog rimskog carstva, govore nam da se radi o značajnom naselju koji će mnogi poistovijetiti s Arauzonom o kojoj piše Plinije.

U podnožju nalazišta nalazi se rimska ograđenica, prirodna kaptaža, koja je koristila za sakupljanje kišnice i opskrbljivala stanovništvo pitkom vodom. Godinama, ta su se naselja širila, dolazili su novi stanovnici, i nastajale su nove kulture. U današnje vrijeme Vodice su turističko središte, poznato po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima.

Vodice svoj Dan grada obilježavaju 03. Svibnja, na blagdan Sv. Jeline, nebeske zaštitnice Vodica. Obilježavanje dana grada Vodica započinje u jutarnjim satima polaganjem vijenaca podno središnjeg križa na gradskom groblju za sve poginule branitelje Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca slijedi svečana sveta misa i procesija gradskim ulicama.

Program obilježavanja nastavlja se i u popodnevnim satima kulturno-zabavnom programom na Rudini tradicionalnom likovnom kolonijom i likovnom radionicom za djecu i odrasle u organizaciji LU More, te na kraju velikim koncertom poznatih izvođača i klapa.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA