Dan grada Vodica obilježava se 03. svibnja, na blagdan Sv. Jeline.

Grad Vodice se nalaze u Šibensko-kninskoj županiji. Pod današnjim imenom prvi put spominju tek 1402. godine, no povijest naseljenosti vodičkog kraja seže u mnogo ranija razdoblja. Ime su dobile po izvorima pitke vode, kojima je ovaj kraj vrlo bogat i koji su poprilično odredili smjer razvoja Vodica kroz povijest. Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Cesta kojom ulazite u grad sa lijeve i desne strane skriva naše korijene i povijest kojom je uvjetovan današnji život na ovom prostoru.

Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena i Okit, danas su imena plodnih imanja naših vrijednih težaka, a nekada su bili stanovi i sela u kojima se radilo i živjelo. Brojni materijalni dokazi svjedoče o kontinuiranom životu u ovim poljima još od željeznog doba. Čini se da je ovuda, preko Nadina do Zatona, prolazio važan rimski trgovački put duž kojega su iznikla mnoga naselja. O tome nam kazuju arheološka istraživanja u Dragišićima i istraženi lokalitet u Velikoj Mrdakovici gdje su nađeni ostaci predrimskog naselja i liburnske nekropole iz 4. st. prije Krista. Bogati nalazi staklenih posuda, a vjeruje se da se radi o najvrijednijoj zbirci te naravi na području čitavog rimskog carstva, govore nam da se radi o značajnom naselju koji će mnogi poistovijetiti s Arauzonom o kojoj piše Plinije.

U podnožju nalazišta nalazi se rimska ograđenica, prirodna kaptaža, koja je koristila za sakupljanje kišnice i opskrbljivala stanovništvo pitkom vodom. Godinama, ta su se naselja širila, dolazili su novi stanovnici, i nastajale su nove kulture. U današnje vrijeme Vodice su turističko središte, poznato po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima.

Vodice svoj Dan grada obilježavaju 03. Svibnja, na blagdan Sv. Jeline, nebeske zaštitnice Vodica. Obilježavanje dana grada Vodica započinje u jutarnjim satima polaganjem vijenaca podno središnjeg križa na gradskom groblju za sve poginule branitelje Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca slijedi svečana sveta misa i procesija gradskim ulicama.

Program obilježavanja nastavlja se i u popodnevnim satima kulturno-zabavnom programom na Rudini tradicionalnom likovnom kolonijom i likovnom radionicom za djecu i odrasle u organizaciji LU More, te na kraju velikim koncertom poznatih izvođača i klapa.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.