Dan grada Paga obilježava se 30. ožujka.

 

 

Otok Pag se nalazi u Zadarskoj županiji, između Velebitskog kanala i Kvarnerića te otoka Raba, Oliba i Vira, u neposrednoj blizini kopna. Površinom od 286,6 km2 jedan je od najvećih Jadranskih otoka, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Najveću, Pašku uvalu zaokružuje 20 km šljunčanih plaža.

Prema priči, koja još nema povijesni temelj, Hrvatsko ugarski kralj Bela IV. je 1242. godine došao na Pag bježeći pred Tatarima. Stanovnici Paga su ga dočekali, ugostili ga, opskrbili hranom i otpratili ga do broda s kojim je nastavio put prema kontinentu. Dvije godine kasnije, u znak zahvalnosti, Bela IV. je Bulom od 30. ožujka 1244. godine Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada i u spomen na taj dan, 30. ožujka se obilježava Dan Grada Paga.

Proslava dana grada započinje budnicom gradske glazbe Pag na Trgu Petra Krešimira IV u čast rođendana svog grada, a nakon toga je u Crkvi Uznesenja Marijina svečana sveta misa. Proslava se nastavlja u Gradskoj vijećnici na svečanoj sjednici na kojoj sudjeluju brojni uzvanici iz politike, predstavnici crkve, obrazovnih institucija, političkih stranaka, gospodarstvenika i udruga grada Paga te dobitnici godišnjih nagrada i zahvalnica. Zatim slijedi polaganje vijenaca na Gradskom groblju u Pagu u spomen svih onih koji su dali doprinos u izgrađivanju bolje budućnosti grada Paga.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.