Dan grada Siska obilježava se 4. lipnja, na blagdan Svetog Kvirina.

 

Grad Sisak se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji, smjestio se jugoistočno od Zagreba na utocima Odre u Kupu i Kupe u Savu. Upravo zemljopisni položaj i prirodne pogodnosti utjecali su na razvoj grada. To je i dovelo do toga da je Sisak postao središtem jedne od najvećih županija u Hrvatskoj.

Sisak je jedan od rijetkih europskih gradova kod kojega uz kontinuitet trajanja naselja možemo pratiti i kontinuitet njegovog naziva: Segesta, Segestica, iz predrimskog razdoblja, Siscia u vrijeme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem vijeku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak, pa sve do hrvatskog naziva Sisak. U svom povijesnom razvoju Sisak je nekoliko navrata preuzimao značajno mjesto u životu regije i države.

U 4. st. prije Krista, na područje današnjeg Siska, gdje već obitavaju starosjedilačka ilirska plemena, provaljuju Kelti. Ilirsko-keltsko naselje Segestiku rimska je vojska pokušavala zauzeti u više navrata. To je konačno uspjelo Oktavijanu, 35. godine prije Krista. Iz prvobitno sagrađenog vojnog logora, rimska Siscija ubrzo se uzdiže u status grada s iznimno jakim vojnim, prometnim i upravnim funkcijama, razvijenom trgovinom i obrtom, a kasnije i poznatom kovnicom novca. Novac iskovan u njoj koristio se širom Rimskog carstva i upravo zahvaljujući tomu ime Siscija postalo je poznato i ostalo takvim tijekom dugih stoljeća, sve do danas.

Građane Siska i njihove goste, uoči i nakon te za sam dan proslave Dana grada i blagdana zaštitnika Sv. Kvirina 4. lipnja, očekuje bogat program. Događanja kreću već krajem svibnja, a mjesec lipanj je već tradicionalno, kako i dolikuje mjesecu u kojem grad hrvatskih pobjeda proslavlja svoj Dan, bogat različitim događanjima, izložbama, promocijama, koncertima, sportskim natjecanjima, ali i velikim manifestacijama. Tu su: međunarodni karate turnir „Sisak cup– Sportska dvorana Brezovica, sajam militarije, ribolovno natjecanje UHDDR Sisak, malonogometni turnir „Pukovnik Predrag Matanović“ , turnir u kyokushinkai karateu, prvenstvo grada Siska u streličarstvu i još mnogo toga…

Proslava Dana grada započinje euharistijskim slavljem u Crkvi Svetog Kvirina te se nastavllja na Trgu hrvatske državnosti u Capragu manifestacijom Grad u predgrađu. U popodnevnim satima djeca mogu uživati u zabavnom programu s klaunovima u prolazu između Rimske ulice i Ulice S. i A. Radića.

Središnji dio svečanosti je tradicionalna svečana sjednica na kojoj se dodjeljuju nagrade i javna priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su svojim radom obilježili proteklu godinu dana. Odbor za javna priznanja Grada Siska, na temelju pristiglih prijedloga u sklopu javnog natječaja, odabire  dobitnike nagrada za životno djelo, godišnjih nagrada, zahvala i pohvala grada Siska. U glazbenom dijelu građani i posjetitelji mogu uživati u čak četiri koncerta, od rocka i bluesa do klapske i etno glazbe, klasične glazbe i evergreena.

 

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA