Dan grada Čakovca obilježava se 29. svibnja.

 

Grad Čakovec je središte Međimurske županije, smjestio se u samom geografskom središtu Međimurja, na 164 m nadmorske visine sjevernog djela Republike Hrvatske.

U zelenom okrilju perivoja do danas je očuvano ovo povijesno srce oko kojeg je izrastao grad po mjeri čovjeka. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamičan kulturni i sportski život, sve su to razlozi za ugodan život petnaestak tisuća žitelja.

Povijest grada Čakovca počinje već u I. stoljeću nove ere pod nazivom Aquama. To je rimsko odmorište između rijeka Mure i Drave, u kraju što ga Rimljani nazvaše Insula Muro-Dravana. U 13. stoljeću grof Dimitrus Csaky, visoki dvorjanin kralja Bele IV., izgradio je na tom mjestu drvenu kulu, pa je vjerojatno da od tuda potječe prvobitni naziv Čakovca – Csakathurn ili Čakov toranj. U 14. stoljeću na tome mjestu grade i dograđuju utvrdu sa palačom mnogobrojni njezini gospodari.

Najznačajnije razdoblje je 16. i 17. stoljeće, kada su u Čakovcu stolovali hrvatski banovi i vojskovođe iz obitelji Zrinski. Kroz više generacija obitelj Zrinski je od čakovečke utvrde stvorila jedan od najraskošnijih hrvatskih i europskih dvoraca toga doba. Poveljom Jurja IV. Zrinskog, od 29. svibnja 1579. godine, stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde daje se status slobodnog trgovišta, čime je naselje dobilo osnovne atribute grada. Taj datum se i danas obilježava kao Dan grada Čakovca.

Proslava Dana grada Čakovca koji se obilježava 29. svibnja, odvija se nizom kulturno zabavnih i sportskih programa. U organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca i Grada Čakovca program se sadržajno iz godine u godinu obogaćuje i upotpunjuje te nas stoga posebno veseli da se svake godine uključuje sve veći broj gradskih institucija, udruga, škola, vrtića, plesnih škola, sportskih klubova. Sajam cvijeća i tradicijskih proizvoda, radionice za djecu, sportski susreti klubova i sportskih udruga s područja grada Čakovca, plesne i kazališne predstave samo su dio bogatog programa. Proslava Dana grada Čakovca završava koncertom na Trgu Republike.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA