Dan grada Ivanić-Grada obilježava se 08. lipnja, na blagdan Sv. Petra apostola.

 

Grad Ivanić-Grad smješten je u zapadnoj Moslavini, uz rijeku Lonju u Zagrebačkoj županiji, nedaleko od Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Prostire se na površini od 173,57 km 2 i broji oko 14 500 građana i 22 naselja. Ivanić-Grad prvi put se spominje u 13. stoljeću. Naselje Ivanić-Grad, nekoć poznato kao Donji Ivanić, izraslo je iz Ivanićeve tvrđave sagrađene na rijeci Lonji sredinom 16. stoljeća na mjestu koje je nekada služilo kao trgovačko središte tijekom sajmova. 8. lipnja obilježava se dan grada, jer je na taj datum Franz Joseph potpisao uredbu kojom je trgovački centar proglašen gradom.

Slavlje na Dan grada započinje svečanom svetom misom u crkvi sv. Petra apostola, a nastavlja se bogatim programom i brojnim manifestacijama.Tradicionalno bogat program započinje otvaranjem Obrtničkog sajma i sajma OPG-ova.

Posjetitelji, uz pjesmu i ples domaćih folkloraša, imaju priliku degustirati neka “zaboravljena” jela poput bučnice, belih kobasa i sve to uz autohtono moslavačko vino škrlet. Nakon proglasa povijesne postrojbe, u podne organiziran je turistički obilazak grada. Na Trgu Vladimira Nazora sve je u znaku hrane, glazbe, plesa i zabave na drugom kraju grada, u organizaciji Škole nogometa mladeži NK Naftaš iz Ivanić-Grada, na terenima Sportskog parka Zelenjak, održava se Međunarodni nogometni turnir limača.

Kasno poslijepodne i večer su u znaku maski. Svake godine u organizaciji Fašničke udruge Žaba iz Ivanić-Grada, u sklopu Federacije europskih karnevalskih gradova, Ivanić-Grad postaje domaćin gostima iz cijelog svijeta. Na međunarodnom Žabarskom karnevalu nastupi više od 400 karnevalista iz Italije, Austrije, Crne Gore, Slovenije i cijele Hrvatske. Večernji program okrunjen je velikim koncertom poznatih lica sa estrade koja će posjetitelje zabavljati do dugo u noć.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA