Dan grada Poreča obilježava se 30. travnja, u spomen na dan oslobođenja grada Poreča.

 

Poreč je grad u Istarskoj županiji, smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka i šire područje porečke regije proteže se na sjever do rijeke Mirne kod Novigrada te do Vrsara i Funtane na jug.

Povijest Poreča počinje prije više od dvije tisuće godina kada su stari Rimljani pokorili starosjedioce Histre i na 400 m dugom i 200 m širokom poluotoku osnovali castrum – vojnu utvrdu. Za vrijeme vladavine cara Augusta u 1. stoljeću castrum je službeno proglašen gradom te je postao administrativno i gospodarsko središte rimske kolonije Colonia Iulia Parentium. Prvi porečki biskup Mavar bio je žrtvom progona rimskih vlasti, a nakon mučeničke smrti proglašen je svecem zaštitnikom grada.

Dan grada Poreča obilježava u spomen na dan oslobođenja grada Poreča. Višednevni program proslave odvija se već tradicionalno diljem grada. Osim svečane sjednice Gradskog vijeća, program obilježavanja Dana grada Poreča uključuje dodjelu gradskih nagrada i priznanja kao i najviše gradsko priznanje, Povelju „30.april“ te razna kulturna događanja i sportske aktivnosti za sve uzraste.

Velika tradicionalna proslava nastavlja se i dan poslije, povodom Praznika rada priprema se program na Gradskom kupalištu. Dan će obilježiti Budnica Limene glazbe Sv. Lovreća, nakon čega slijedi tradicionalni prvosvibanjski boćarski turnir u Novom naselju te druženje na gradskom kupalištu uz sportske susrete, gastro ponudu i zabavu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.