Dan grada Senja obilježava se 23. travnja, na blagdan Sv. Jurja.

 

Grad Senj je smješten na sjeverozapadu Republike Hrvatske, u Ličko-senjskoj županiji, na sjevernom primorskom dijelu Jadranskog mora. Prostor je to od 658 km2 i jedna je od najvećih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća 70–tak kilometara obale od Bunice do granice s općinom Karlobag. Uz bistro i čisto more i ekološki i građevinski očuvane obale u zaleđu se nalaze šumoviti planinski vrhovi Velebita. To je grad uvijek, čvrst i ponosit, smješten između mora i najveće planine u Hrvatskoj, Velebita.

Grad Senj staro je naselje utemeljeno pred više od 3000 godina na brdu Kuk, istočno od današnjeg Senja. U prapovijesno vrijeme ispod utvrđenog naselja, na utoku bujice u dugi zaljev, nalazilo se sidrište i trgovište na kojemu se obavljala razmjena dobara između stanovnika iz unutrašnjosti, otočana i primoraca. Zbog porasta važnosti trgovišta, stanovništvo gradine postupno se spuštalo u podnožje i osnovalo novo naselje koje se prvi put spominje u IV. st. pr. Kr. u Periplusu grčkog moreplovaca Pseudoskilaka pod imenom Attienites.

Na području Grada Senja danas živi 8150 stanovnika od čega 5500 u Senju kao administrativnom sjedištu i najvećem naselju, od ukupno 24 naselja na senjskom području.

Povodom proslave Dana grada koji se slavi od 22. do 29. travnja pripremljen je bogat program prepun aktivnosti, manifestacija, sportskih i kulturnih događaja. U senjskom slavljeničkom tjednu, osim tradicionalne procesije i mise u Svetom Jurju te svečane sjednice Gradskog vijeća grada Senja, posebno mjesto imaju mnogi kulturni događaji.

Gradska knjižnica Senj bogatim prigodnim programom već tradicionalno sudjeluje u proslavi Dana grada Senja kada se održava edukativni program posvećen Senju, a zajednički ga organiziraju Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj. Od sportskih događaja u čast voljenom gradu tu su: ekipno prvenstvo Hrvatske u pikadu, šahovski kup Hrvatske za Ličko-senjsku županiju, teniski turnir u gradu podno Nehaja te malonogometni veteranski turnir, a sve je popraćeno glazbenim nastupima poznatih estradnih izvođača.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA