Dan grada Pleternice obilježava se 06. prosinca, na blagdan Svetog Nikole.

 

Pleternica je, kao naseljeno mjesto, prvi put zapisana u stare povijesne spise 1270. godine pod imenom Sveti Nikola. Pleternica se nalazi na jugoistoku Požeško-slavonske županije i okružena je vijencem gora koji čine: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.

Pleternica je u svojoj povijesti poznata kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte. Danas je Pleternica grad sa 11.286 stanovnika koje njeguje svoju bogatu kulturnu i povjesnu baštinu a što se najljepše manifestira kroz dane “Lidasa”.

Pleternica se prvi put spominje 1355. god. kao Pleternik i Sveti Nikola po župnoj crkvi Sv. Nikola koji je danas i zaštitnik ovog grada. Zapisano je da je škola u Pleternici osnovana 1779. god., a Dragovoljno vatrogasno društvo 1892. god. Početkom 20 st. osnovano je i pjevačko društvo, Hrvatski sokol i Društvo Hrvatska čitaonica i knjižnica koje je danas kao samostalna ustanova posebno aktivna i uspješna u svojoj knjižničkoj djelatnosti. Danas je Pleternica dobro prometno povezana jača gospodarski okrečući se prvenstveno drvnoj industriji. Ljubitelji pak prirode mogu prošeteti okolnim brdima, proplancima i šumama opredjeljujući se za lov ili ribolov odnosno druge primaljivosti seoskog turizma.

Pleternica je 1997. godine proglašena gradom i od tada počinje njezin najveći razvoj u  izgradnji, urbanizaciji, dodatnim kulturnim, športskim, zabavnim i tradicijskim sadržajima što pridonosi njezinom razvoju u svim društvenim smjerovima. Grad Pleternica sa okolicom ima 11.323 stanovnika, a čini ju mjesto Pleternica s još 37 okolnih sela.

Blagdan svetog Nikole biskupa u Pleternici već godinama slovi kao najsvečaniji dan. To je dio adventske čarolije koja obavija grad, posebno uređen u blagdanskom ruhu. Sveti Nikola pohodi Pleternicu i dariva svoje sugrađane poklonima.

Obilježavanje Dana grada nastavlja se euharistijskim slavljem u crkvi sv. Nikole. Nakon svete mise izaslanstvo grada polaže vijence i pali svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Središnji dio proslave je svečana sjednica gradskog vijeća Pleternice koja je idealna prigoda za podsjećanje na mnoge projekte koji su realizirani te da se zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama uruče nagrade i priznanja. Povodom obilježavanja obljetnice prvog spomena imena Pleternice i proslave Dana grada, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica uz potporu Grada Pleternice i gradske Turističke zajednice organizira predavanja o povijesti grada i pleterničkog kraja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA