Dan grada Osijeka obilježava se 02. prosinca.

 

Grad Osijek je sjedište Osječko-baranjske županije. Smješten je u slavonskoj ravnici na desnoj obali rijeke Drave, 22 km od ušća u Dunav. Grad je industrijsko, upravno, sudsko i finansijsko sjedište, glavni i najveći grad historijske pokrajine Slavonije.

U starom vijeku ovdje se nalazio keltski te rimski grad Mursa. Ime Osijek nadjenuli su mu Hrvati, pošto su taj novi grad odlučili podići na “oseki” – povišenom suhom tlu iznad rijeke Drave, sigurnom od njenog hirovitog toka i čestih poplava. Po prvi put u povijesti pisano ime grada u mađarskoj inačici Eszek spominje se 1196. godine, a Nijemci ga nazivaju Esseg.

Srednji vijek u vrijeme Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, Osijek je proživio kao bogati trgovački i obrtnički gradić, a zatim su ga u ljeto 1526. osvojili vojnici moćnoga Osmanskog (Turskog) carstva. Od kraja 17. stoljeća Osijek je vraćen Hrvatskoj u sastavu Habsburškog (Austro-ugarskog) carstva. Izgrađena je velika utvrda uz rijeku Dravu, grad se obnovio u baroknom stilu.

U 19. stoljeću, Osijek doživljava veliki gospodarski i kulturni procvat. Izgrađena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, Županijska palača, Kon-katedrala Sv. Petra i Pavla, a u promet je pušten prvi tramvaj u široj regiji. Otvara se i niz drugih kulturnih ustanova te tvornica što privlači velik broj novih građana.

Dana 2. prosinca davne 1786. godine tri dijela grada Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali su jedna cjelina. Pa tako sve do danas Osijek Dan grada obilježava 02. Prosinca. Višednevna proslava Dana grada obuhvaća dosta događaja iz različitih umjetničkih, sportskih i obrazovnih područja te traje od 29. studenoga do 5. prosinca 2019. Tih su dana ulazna vrata gotovo svih mjesta proslave širom otvorena građanima i posjetiteljima.

Proslava Dana grada tradicionalno se obilježi svečanom sjednicom grada Osijeka na kojoj se dodjeljuje zahvalnice I javna priznanja zaslužnim građanima. U sklopu otvaranja adventskih svečanosti uz Dan grada Osijeka 2. prosinca, održava se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola.

Uz suradnju Turističke zajednice i Grada Osijeka sa Zajednicom tehničke kulture grada i županije te veliko zalaganje učitelja i učenika osnovnih škola, ova lijepa tradicija održava se od već davne 1993. godine kada se naš grad još oporavljao od tužnih dana Domovinskog rata. Kao i tada, popularna “Lampioniada” u srca Osječana unosi ponos na svoj grad i sreću zbog skorog dolaska Božića, radosnog blagdana svjetlosti i mira.

Svake godine djeca ulažu svoje srce i dušu u izradu vlastitih lanterni, lampiona, pravih umjetničkih djela koja isijavaju u svim bojama: žutoj, zelenoj, crvenoj i plavoj te raznim oblicima inspiriranim gradskim znamenitostima i simbolima. Roditelji i učitelji pridružuju se u izradi lampiona, a posebna radost na dječjim licima vidi se u trenutku primitka nagrade za najljepši rad. Program dodjele nagrada najboljim lampionima održat će se u Arheološkom muzeju u Tvrđi, Trg Sv. Trojstva.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA