Dan grada Nove Gradiške obilježava se 08. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

Nova Gradiška je grad u Brodsko-posavskoj županiji,  smještena u jugozapadnom dijelu istočne Hrvatske, drugi je grad po veličini u Brodsko-posavskoj županiji, nalazi se uz vrlo važne prometnice: autocesta Zagreb – Slavonski Brod – Beograd, željeznička pruga Zagreb -Vinkovci, u dodiru je i sa starom krajiškom cestom (Starom cestom), a kroz grad prolazi i državna cesta prema Požegi i Našicama.

Nova Gradiška je osnovana u doba baroka, u duhu apsolutističkog vremena, kada se, diljem Hrvatske utemeljuju gradovi s ravnim paralelnim ulicama, sječenim pod pravim kutom, s prostranim središnjim četverokutnim glavnim trgom oko kojega se izgrađuju crkve, te javne i privatne zgrade.

Grad Nova Gradiška utemeljen je 1748. godine kao Friedrichsdorf ili Újgradiska. Nastao je i izrastao u okrilju Vojne krajine. Već 1754. godine počinje gradnja prve zidane zgrade – crkve sv. Terezije, koja po svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnijim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji. Staru urbanu jezgru čine: crkva sv. Terezije, stari sud i zatvor iz 18. stoljeća, te župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća.

Obilježavanje Dana grada proslavi se svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi BDM nakon čega slijedi odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca. Toplo i s dušom, onako kako je to uvijek u Slavoniji, u društvu brojnih uglednih gostiju, suradnika i prijatelja grada, Nova Gradiška svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavi Dan grada U pravom slavljeničkom duhu. U sklopu Svečane sjednice predstavljeno je sve učinjeno u proteklom programskom razdoblju, a najzaslužnijim pojedincima i institucijama dodijeljena su najviša gradska priznanja  da im se na simboličan način oduži jer su svojim radom, zalaganjem, ugledom i rezultatima život u Novoj Gradiški učinili ljepšim, sigurnijim i perspektivnijim.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA