Dan grada Lipika obilježava se 30. rujna, na blagdan Sv. Franje Asiškog.

 

Lipik je gradić u Požeško-slavonskoj županiji, na desnoj obali rijeke Pakre s 6.175 stanovnika. Arheološki nalazi potvrđuju postojanje rimskih termi. Potkraj 19. stoljeća oko lječilišnih zgrada oblikovan je neobarokni perivoj. Ova povjesna jezgra, srce Lipika kojeg su oko termomineralnih voda stoljećima stvarali pripadnici dvora Beča i Pešte, a građani Lipika mu dali dušu, uništeno je u domovinskom ratu, ali se obnavlja, jer Lipik je ponosan na svoju povijest, kulturu i tradiciju. Voda lipičkih toplica ima stalnu temperaturu od 60 celzijevih stupnjeva, a kemijski sastav čine: flour, natrij, kalij, kalcij-hidrodarbonat.

Lipički je kraj također poznat po uzgoju lijepih i cijenjenih konja lipicanaca u obližnjem Izidorovcu, gdje je Izidor Janković početkom XIX. stoljeća pokrenuo njihov uzgoj. U okolici postoje mogućnosti lova i ribolova, a dobra cestovna i željeznička povezanost privlače mnogobrojne izletnike i turiste.

Grad Lipik obilježava svoj dan 30. rujna, na blagdan sv. Franje Asiškog. Svečani program počinje polaganjem vijenaca na gradskom groblju, zatim je Sveta misa u crkvi sv. Franje Asiškog.  Središnji događaj je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA