Dan grada Iloka obilježava se 23. listopada.

 

Ilok, najistočnije naselje Republike Hrvatske, mjesto gdje Hrvatska počinje, slikovito i skladno se izdiže iznad Dunava okruženo obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Gradić  duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, jednu od najvećih i urbanistički važnijih urbano-fortifikacijskih kompleksa sjeverne Hrvatske i Podunavlja. Ali oduvijek i nadasve Ilok je dunavsko kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim sortama ovoga područja, osvaja kako tržište tako i većinu posjetitelja.

Posebnost grada Iloka je njegovo jedinstveno tlo, klima i položaj na Dunavu, te pogodnosti za uzgoj vinove loze, po čemu su prepoznati još u prapovijesti, u antičkom i rimskom razdoblju te u zlatno doba srednjeg i novog vijeka. Prvi pisani tragovi o uzgoju vinove loze na ovom području, datiraju iz ilirskoga doba, prije rimskih osvajanja, a po dolasku rimljana u ove krajeve car Probus (276.-272.) potvrđuje upravo Iločko područje kao idealno za uzgoj vinove loza i proizvodnju vina, te podiže prve vinograde s plamenitim sortama.

Program obilježavanja obljetnice smrti sv. Ivana Kapistrana 23. listopada u Iloku, što je ujedno i Dan grada Iloka, svake godine obuhvaća niz vjerskih, kulturnih i drugih događanja od 17. do 23. listopada. Također se tih dana, točnije 17.10. obilježava obljetnica ratnog progona iločana i susjednih mjesta.

Program obilježavanja započinje svečanom procesijom koja na taj dan prolazi iločkom starom jezgrom i nastavlja se u crkvi svetog Ivana Kapistrana svetom misom. Osim tog središnjeg događanja tijekom tjedan dana održavaju se liturgije i programi za sve vjere i vjernike iločkog kraja. Brojni hodočasnici obilaze svetište i sudjeluju u  inspirativnoj zajedničkoj duhovnoj obnovi koju nam je Kapistran ostavio u naslijeđe. Sveti Ivan Kapistran na ovaj se dan također posebno štuje i u Italiji, Vojvodini, Mađarskoj, Rumunjskoj. Obilježavanje Dana grada Iloka i blagdana sv. Ivana Kapistrana završava Sajmom starina i izložbom dječjih radova.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA