Donji Miholjac Dan grada obilježava 29. rujna, na blagdan Sv. Mihovila.

 

Donji Miholjac pripada Osječko-baranjskoj županijij, smješten u samom srcu ravnice, 5 kilometara od mađarske granice, na desnoj obali rijeke Drave.

Prvi zapis o Donjem Miholjcu datira iz 11. st., a vezan je za izgradnju crkve posvećene sv. Mihaelu. Dolaskom obitelji Prandau u ove krajeve 1721. g. započinje izgradnja vlastelinskih kuća, te dolazi do procvata društvenog, ekonomskog i športskog života u mjestu…

Tradicionalnim “Miholjačkim sajmom” započinje dvanaestodnevni program proslave dana grada koji će se protegnuti do samog Dana grada Donjeg Miholjca, 29. rujna, kada je i blagdan svetog Mihaela Arhanđela. “Miholjački sajam” sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede . Sajam okuplja proizvođače i pružatelje usluga od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika, malih, srednjih i velikih poduzetnika, zadruga, udruga, banaka i drugih s područja Osječko-baranjske. Cilj sajma je povezivanje proizvođača i unaprjeđenje gospodarske ponude. Sajam je redovito popraćen i bogatom gastronomskom ponudom i kulturno-umjetničkim sadržajima koji predstavljaju ovaj kraj. Od samog početka, sajam doživljava organizacijske promjene čime se podiže kvaliteta sajamskog sadržaja i prostora što dovodi do stalnog povećanja broja izlagača i posjetitelja.

Posjetitelji a i gosti moći će uživati i u raznim manifestacijama te bogatim kulturno – umjetničkim, i sportskim događanjima, koji prethode Danu grada. Tu gradsko natjecanje u kuhanju fiš- paprikaša – fišijada, koncert puhačkih orkestara, biciklistička utrka „stara drava“, utrka „trčanjem do zdravlja“, prijateljske košarkaške utakmice d. miholjac – belišće, odbojkaška utakmica, rolijada, kazališne predstave i još mnogo toga.

Na sam dan grada, 29. rujna, započinje misno slavlje u crkvi svetog Mihaela Arkanđela koji je i zaštitnik grada Donjeg Miholjca, potom slijedi polaganje vijenca kod spomenika poginulim braniteljima domovinskog rata i svečana sjednica gradskog vijeća na kojoj se uručuju priznanja i nagrade zaslužnim građanima. U večernjim satima na ljetnoj pozornici slijedi koncert zabavne glazbe da se proslava dana grada završi u veselom raspoloženju.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA