Sveti Ivan Krstitelj, 24. lipnja

Sveti Ivan Krstitelj je prema Lukinom evanđelju 6 mjeseci stariji od Isusa, pa se tako njegova svetkovina obilježava 24. Lipnja. Bio je sin svećenika Zaharije i Elizabete, rođakinje Djevice Marije majke Isusa. Isus ga je proglasio „najvećim rođenim od žene“. Živio je u pustinji u blizini rijeke Jordan gdje je krstio mnoge koji su se kajali zbog svojih grijeha i propovijedao je dolazak kraljevstva Božjeg. Ivana je Herod zatvorio u tamnicu i na nagovor kćeri Herodijade, žene svog brata dao pogubiti u tvrđavi Makeront.

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“. Svake godine uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, 23.06., u mnogim se krajevima tradicionalno pali tzv. Ivanjski krijes. Ovaj stari običaj povezan sa slavljenjem žetve i ljeta.

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta. U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i vjerojatno još neka mjesta. U Mariji Bistrici, nedavno je postavljen njegov kip na otvorenom prostoru. U Bosni i Hercegovini, u Podmilačju kraj Jajca postoji veliko svetište sv. Ivana Krstitelja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA