Dan Grada Belog Manastira obilježava se 11. studenog, na blagdan Svetog Martina.

 

Beli Manastir je grad u povijesnoj regiji Baranji u Osječko-baranjskoj županiji. Najveće je i najznačajnije naselje te gospodarsko i kulturno središte hrvatskog dijela Baranje. Zaštitnik grada je Sveti Martin.

Naselje Beli Manastir razvilo se na rudini Sarkanj, između šuma Haljevo i Adica i na blagim padinama Banske kose. Mjesto se u izvornoj građi spominje početkom 13. stoljeća i mijenja imena: Pél, Bell (1333.), Monostor(1375.), Pélmonostor (1867.) i Beli Manastir (1922.). Beli Manastir je vijekovima bio nevažno selo, a naglo se razvio tek u dvadesetom stoljeću, nakon što je južna Baranja pripala novoosnovanoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnijoj Jugoslaviji), postavši političko, privredno, prometno i kulturno središte tada jugoslavenske, a danas hrvatske Baranje.

Povodom proslave Dana grada i blagdana zaštitnika Sv. Martina koji se obilježava 11. studenog grad Beli Manastir pripremi bogat program. Brojna događanja krenu već početkom studenog bogat je raznim događanjima, izložbama, promocijama, koncertima, sportskim natjecanjima i velikom manifestacijom na sam Dan Grada 11. studenog.  Središnji dio slavlja je sveta misa u crkvi Sv. Martina. Nakon mise tradicionalno slijedi i blagoslov novog vina u dvorištu crkve i zajedničko druženje domaćina i gostiju.

Za sam Dana grada Belog Manastira održava se memorijalni šahovski turnir “Prof. Antun Bubalović” u nastavno-športskoj dvorani, polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Katoličkom groblju, te tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Belog na kojoj se dodijeljuju priznanja zaslužnim građanima.  Građani i posjetitelji mogu posjetiti sajam eko tradicionalnih domaćih proizvoda i suvenira, na gradskom Trgu Slobode gdje će se prikazati i oživljavanje legende o sv. Martinu, a kao i svake godine kuha se grah za sve građane i goste.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA