Dan grada Dubrovnika obilježava se 03. veljače, na blagdan svetog Vlaha.

 

Dubrovnik je smješten u najjužnijem djelu Dalmacije, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Grad se nalazi ispod brda Srđa (419m) i okrenut je prema otvorenom moru sa južne strane. Dubrovnik predstavlja najpoznatije turističko mjesto Hrvatske.

Dubrovnik je čitavu svoju povijest bio u sastavu Dubrovačke Republike koja se sastojala od grada Dubrovnika, okolice i okolnih otoka. Dubrovačka republika bila je jedna od prvih južnoslavenskih država. Svoju samostalnost potvrdila je još u 14. stoljeću. Svoj procvat i vrhunac doživjela je u 16. stoljeću trgovinom prvenstveno sa Osmanskim carstvom, ali i s Italijom i Španjolskom. Dubrovnik je imao jednu od najrazvijenijih mornarica u povijesti. 1667. godina označila je početak propasti Dubrovačke Republike. Te godine Dubrovnik je pogodio jak potres, porušio gotovo čitav grad i u smrt odveo oko 3 tisuće ljudi. Nakon potresa uslijedio je požar koji je uništio veliko kulturno bogatstvo koje je stvarano stoljećima. Ipak, Dubrovnik se uspio oporaviti i ponovno zasjati u punom sjaju. 1808. godine ugašena je Dubrovačka Republika i Dubrovnik se našao pod vlašću Austrije kao dio Kraljevstva Dalmacije.

Kroz čitavu povijest Dubrovnika mnoge sile borile su se za ovaj grad, ali on je uporno odolijevao i uspijevao zadržati svoju slobodu i samostalnost. U najnovijoj povijesti, Dubrovnik je još jednom izborio slobodu da bi danas postao jedan od najljepših gradova i najpoželjnijih turističkih destinacija, upravo zahvaljujući svojoj povijesti, kulturnim znamenitostima i zidinama po kojima je poznat u čitavom svijetu, a koje su služile upravo radi obrane i zaštite Dubrovnika.

Dan grada Dubrovnika i proslava svetog Vlaha jedinstvena je festa koja se više od 1000 godina slavi na isti način – katoličkim obredima i veličanstvenom procesijom ulicama stare gradske jezgre, ali i nizom zanimljivih događanja, jer je blagdan sveca i Dan Grada Dubrovnika, koji za sve njegove građane ima vrlo posebno značenje.

Proslava Dana grada i blagdan svetog Vlahe je najveća dubrovačka festa koja se više od 1000 godina slavi na isti način – katoličkim obredima i veličanstvenom procesijom ulicama stare gradske jezgre, ali i nizom zanimljivih događanja, jer je blagdan sveca i Dan Grada Dubrovnika, koji za sve njegove građane ima vrlo posebno značenje.

Tradicionalno slavlje svetog Vlahe započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup. Središnji dio slavlja je euharistijsko slavlje na kojem se ispred katedrale služi sveta misa i procesija dubrovačkim ulicama na kojoj se nose relikvije i barjaci župa koje štuju svetog Vlaha.  Pred lijepim baroknim ulazom u svečevu crkvu nalazi se zeleni vijenac lovora, a sa zidina, raskošnih zgrada i crkve u prolaznike gledaju kipovi svetog Vlaha koji već stoljećima drži na ispruženoj ruci maketu Grada, kao da je prinosi svome srcu i zaštitničkom zagrljaju.

U Dubrovniku za vrijeme dana grada organiziran i niz svjetovnih manifestacija, namijenjenih stanovništvu i posjetiteljima. Izložbe i koncerti posvećeni su sv. Vlahu, a šetnja zidinama otkriva više od stotinu kamenih obličja parca – svetog Vlaha.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA