Slavonski brod svoj Dan grada obilježava 16. svibnja, na blagdan Sv. Ivana Nepomuka.

 

Grad Slavonski Brod nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji, smješen između rijeke Save i Dilja i zauzima 54,45 četvornih kilometara. To je veoma staro naselje i prije 2000 godina na njegovu mjestu nalazila se rimska Marsonia. Važan zemljopisni položaj bitno utječe na njegov razvoj i gospodarstvo.

Naselja su na ovom dijelu Hrvatske postojala još u prapovijesno doba što je uvjetovano povoljnim geografskim položajem, ugodnom kontinentalnom klimom, plodnim tlom i blizinom rijeke. Grad je dobio ime “Brod” koje je isprve simboliziralo mjesto na kojem se dala pregaziti rijeka, a poslije i sredstvo za ostvarivanje istog.

Na sjeveroistočnom dijelu grada, na lokalitetu Galovo relativno nedavno otkriveno je bogato nalazište starčevačke kulture iz ranoga kamenog doba. Osim činjenice, da se radi o najvećem nalazištu iz kamenog doba na području Sjeverne Hrvatske, iznimno je bitno naglasiti da pronađeni materijalni ostaci potvrđuju 8000 godina staro naseljavanje Broda.

Povodom obilježavanja blagdana Dana grada i blagdana, Grad Slavonski Brod, svake godine, u suradnji s brojnim ustanovama, udrugama i sportskim klubovima, osnovnim i srednjim školama te dječjim vrtićima priprema bogat program.

Obilježavanje Dana grada počinje večer prije samog blagdana i Dana grada kada započinju Ivanjske svečanosti i paljenje krijesa. Proslava započinje budnicom limene glazbe gradskim ulicama i to s početkom u ranim jutarnjim satima. Slavlje se nastavlja svečanom svetom misom u župnoj crkvi Svete Obitelji, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju te kod Spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu. Nakon toga, u dvorani Glazbene škole održava se tradicionalna svečana sjednica povodom Dana grada, koja okupi brojne goste i uzvanike. Na svečanosti se dodijeljuju javna priznanja i nagrade pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem pridonijeli razvoju i ugledu grada Slavonskog Broda.

U sklopu programa obilježavanja Dana grada održava se tradicionalna manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu. Svake godine nekoliko stotina mališana predškolske dobi iz dječjih gradskih vrtića pokažu svoja glazbeno-scenska i plesna umijeća. Neće izostajati ni glazbeni dio jer Grad Slavonski Brod organizira veliki koncert gazbenih izvođača, ali osim dobre glazbe i zabave, svi posjetitelji će moći uživati i u velikom vatrometu.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.